Gazdaság

Dekódercsalád magyar szálakkal – Hamiskártyások

Több tízmilliárd forintnyi kárt okoztak két francia műsorszolgáltatónak azok a számítógépes csalók, akik kódolt műholdas adásokat varázsoltak házilag nézhetővé.

Internetes őrjárataik során a UPC alkalmazottai a következőket olvashatták a műholdas adásokkal foglalkozók körében népszerű weboldal fórumán: “Ha szükséged van rendszeresen a Viaccess kódokra, akkor válaszolj, és adok tippet, honnan tudhatod meg azokat ingyenesen, körülbelül egy órán belül.” Az ilyen és ehhez hasonló felajánlások mindennaposak ezeken a fórumokon, de nem ritka az sem, hogy a műholdas adások vételéhez szükséges kódokat már nem is e-mailben küldik el a kalózok a “fogyasztóknak”, hanem magán a fórumon teszik közzé. Érdekes módon, a francia cégek is az interneten keresztül bukkantak a nyomára a gyanúsítottaknak, hiszen az illegális dekódereket árusítókra nemcsak a kispénzű vagy élelmes tévénézők figyelnek oda, hanem a megkárosított cégek is.

Dekódercsalád magyar szálakkal – Hamiskártyások 1“A 2001 folyamán két francia műsorszolgáltató cég – a Viaccess és Canal+ – kárára elkövetett hamisítás nyomán megindított, nemzetközi ösz-szefogást is igénylő nyomozás során a szálak Magyarországra vezettek” – mondja Zsombok György rendőr őrnagy, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) különleges ügyek osztályának vezetője. A nyomozás megindításának hátterében minden bizonnyal az áll, hogy a magyar hatóságokkal Jean-Emmanuel Galzy, a budapesti francia nagykövetség rendőrattaséja a két megkárosított cég megkeresésére felvette a kapcsolatot.

ELTÉRŐ KÁRBECSLÉS. Június 20-án a magyar rendőrség hat embernél tartott egy időben házkutatást, s annak nyomán négy főt azonnal őrizetbe is vettek. Ezt követően, június 28-án, egy angol állampolgárságú férfi lakásáról a szóban forgó cégek által sugárzott műsorok dekódolására képes 800 darab hamisított plasztikkártya került elő. A két francia társaság saját becslése 64 milliárd forintnak megfelelő összegre teszi a csoport által okozott kárt. Mindez úgy jön össze, hogy előfizetőik száma elmaradt a tervezettől, tőzsdei papírjaik teljesítménye úgyszintén, továbbá a kalózszoftverek elleni védekezés költségei is jócskán megnőttek. Ugyanakkor a rendőrség egyelőre mindössze 64 millió forintos elkövetési értékről beszél, mert a házkutatás során megtalált hamisított kódkártyák feketepiaci értéke ennyi volt, s a SZBEI munkatársai szerint csak ez az összeg képezheti alapját a felelősségre vonásnak ebben az ügyben. Egyébként elképzelhető, hogy további cégeket is megkárosítottak az elkövetők, mivel a berendezések alkalmasak voltak más típusú műholdas kódkártyák hamisítására is.

A kód nyomábanDekódercsalád magyar szálakkal – Hamiskártyások 2Magyarországon a két francia céghez hasonló, tehát csak úgynevezett aktív kódolású rendszerekkel fogható műsorszolgáltatást a UPC Direct végez. A cég munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy az eset kapcsán rendkívüli intézkedéseket nem kívánnak foganatosítani, viszont továbbra is figyelemmel kísérik az ellenőrizhetetlensége miatt az ilyen és ehhez hasonló bűncselekményeknek is melegágyat adó internetet. Bár a MatávKábelTV társaság nem foglalkozik aktív kódolású rendszerekkel, az úgynevezett szűrők lopása náluk is előfordult már, azonban ezek a bűncselekmények sokkal inkább nyomon követhetőek, mint a már említett Smart kártyás rendszerekhez kapcsolódó csalások, így itt nemcsak az elkövetők, hanem a lopott szűrőket vásárlók is könnyen a vádlottak padján találhatják magukat.

A megkárosított cégek a műholdas televíziós műsorok digitális kódolásával, sugárzásával és dekódolásával foglalkoznak. A letartóztatottak a kódolt műsorok dekódolására alkalmas eszközöket, úgynevezett Smart kártyákat hamisítottak és terjesztettek nemcsak Európában, hanem Ázsiában, sőt Dél-Amerikában is. A székhelyüket Magyarországon rendezték be, és innen juttatták el postai úton az interneten megrendelt tételeket a megrendelőknek. A nyomozás során a rendőrség felfigyelt egy brit állampolgárságú, de itt élő szereplőre is. Nála bukkantak rá az említett 800 darab hamisított kódkártyára. A gyanúsítottnak nem volt túlságosan nehéz a nyomára bukkanni, mert hasonló bűncselekmény miatt már Angliában is folyt ellene rendőrségi eljárás. Akkor azonban a nála lefoglalt 5 ezer darab kártya még nyers állapotban volt, nem tették alkalmassá a dekódolásra.

Érdekesség, hogy a helyszín kiválasztásában az játszott szerepet, hogy a kiszemelt állam ne legyen uniós tag, nem pedig az, hogy a kártyák hamisításához csak itt lett volna meg a szükséges technikai ismeret. A letartóztatott személyek közül felsőfokú technikai végzettsége ugyanis csak az angol gyanúsítottnak van, a többiek legfeljebb középfokú képesítéssel rendelkeznek.

SZÁMÍTÓGÉPES CSALÁS. Mint Zsombok Györgytől megtudtuk, ez a bűncselekmény számítógépes csalásnak minősül – hiszen a hamisítók a Smart kártyában elhelyezett kis chip által tárolt programot módosították -, s annak ellenére, hogy a kárvallott cégek nem magyar érdekeltségűek, a büntetőeljárást itt folytatják le. A megtalált hamisított kártyák alapján, amelyeknek darabja 80 ezer forint körüli áron cserélt gazdát a feketepiacon, a brit állampolgárságú elkövetőt 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják, míg a magyar résztvevők ennél enyhébb büntetéssel, maximum 5 évvel számolhatnak. Az ügy ezzel azonban még nem ért véget, hiszen a rendőrség még nem zárta ki, hogy a gyanúsítottak, esetleg más, a magyar piacon érdekelt cégeket is megkárosítottak. További munkát ad a nyomozóknak, hogy a kártyák módosításához használt szoftver eredete sem tisztázott még. Meg nem erősített információk szerint a lefoglalt szoftver annyira jó minőségű, hogy annak származási helye csak az érintett francia cégek valamelyike lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik