Gazdaság

Gerendási Péter

Gazdasági érdek is, hogy ha nézetkülönbségek vannak a régió országai között, akkor azokat hatékonyan megoldják - állítja a PricewaterhouseCoopers partnere, aki mostantól az adózási szolgáltatásokat felügyeli a térségben.

Nagy vihart kavart a státustörvény, szlovák és román képviselők az Európa Tanácsban is szervezkedtek ellene. Hogyan lehetne csökkenteni a nemzetiségekkel kapcsolatos érzékenységeket a régióban?

Gerendási Péter 1– Gazdasági és politikai szempontból is fontos, hogy a régió országainak erős kapcsolatuk legyen egymással. Nagyban függ ettől, miként fejlődnek majd az elkövetkező öt-tíz évben. Ha olyan változás történik, ami a kapcsolatokat negatívan érinti, gyorsan, hatékonyan meg kell beszélni és le kell zárni a nézetkülönbségeket. Minden érintett ország számára lényeges, hogy a képviselők mielőbb tárgyalják meg, melyek azok a problémák, amelyeket a státustörvény felszínre hozott, majd találjanak is rájuk megoldást. Nagyon remélem, hogy gyorsan le tudják zárni, ami az Európa Tanácsban szóba került és amiről a sajtóban olvasni lehetett, s így annak semmi hatása nem lesz a gazdaságra, illetve az én munkámra.

– Mélyponton vannak a tőzsdei árfolyamok. Ön szerint mit kellene tenni az adórendszeren keresztül a részvénybefektetések ösztönzésére? Miként van ez a régió más országaiban?

– Nemcsak azon múlik a dolog, hogy az adórendszer mennyire támogatja a tőzsdét, illetve mennyire nem. Az egyes hatásokat összességében kell tekintetbe venni. Fontos például a globalizáció hatása. Vannak tőzsdék, amelyek más országokban keresnek partnereket maguknak, s elképzelhető, hogy a mi régiónkban is lehetne javaslatokat tenni az együttműködésre. A GDP növekedése is hatással van az árfolyamokra, ám figyelembe kell venni, hogy Magyarországon a GDP jelentős hányadát multinacionális vállalatok termelik meg, ez pedig nem érinti a tőzsdei lehetőségeket. Ugyanakkor például Amerikában elenyésző a külföldi tőke hatása a GDP-re. Ami a befektetési kedvezményeket illeti, a régió különböző országaiban vannak ilyenek, leginkább a személyi jövedelemadó területén. Ezeken lehetne finomítani nálunk és másutt is, de nem hiszem, hogy ettől a tőzsde egyik napról a másikra fellendülne.

– A kormány úgy döntött, hogy a társadalombiztosítási befizetéseket 2003-tól egyéni számlán írják. Vajon jobb lesz ez a rendszer a mostaninál?

– Sok múlik a részletes terveken, szabályokon, s amíg ezeket nem ismerjük, nehéz ezt a kérdést megválaszolni. Fontosnak tartom, hogy a nyugdíjrendszer áttekinthető, kiszámítható legyen, s megfelelően támogassa a nyugdíjba vonulókat.

– A Magyar Posta az elmúlt időszakban rengeteg új feladatot kapott. Jónak tartja a posta ily módon támogatott gazdasági térnyerését?

– Egyelőre nem látom, mi lesz a kormány hosszú távú stratégiája a Postabankkal. Fontos, hogy bármilyen lépést tesznek is, ez gazdaságilag alátámasztható legyen, s ne torzuljon a verseny. Vannak nemzetközi példák arra, hogy állami posták többféle tevékenységet is végeznek, köztük pénzügyi szolgáltatásokat is – ilyen például a holland posta. Mindenki számára fontos, hogy a Postabank úgy működjön, mint bármelyik másik nagy magyar bank, gazdaságilag megállja a helyét, s vezetői teljességgel értsék a magyar pénzügyi szektor minden összetevőjét. Hogy a konkrét lépés jó lesz-e vagy sem, azt egyelőre nem szívesen kommentálnám.

– Ismét történt alvilági robbantás Budapesten. Mennyire tartja aggasztónak ezt, különös tekintettel arra, hogy az éjszakai élet ismert alakjai ellen elkövetett robbantások tetteseit eddig nem sikerült leleplezni?

– A robbantások nemcsak Magyarországon okoznak problémát. Láttuk, mi történt Oklahomában, s Londonban is gyakran van ilyen. A mai világban nincs olyan város, ahol ezt teljesen ki lehet küszöbölni. Fontos lenne, hogy a hatóságok, a rendőrség minél előbb eredményesen lezárják a nyomozást ezekben az ügyekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik