Gazdaság

Jóból is megárt a sok – Rákkeltő C-vitamin?

C-vitamin tablettát univerzális erőnlétjavítóként és egészségmegőrzőként sokan naponta fogyasztanak#<#, számukra lehet rossz hír a University of Pennsylvania vegyészeinek legújabb eredménye. Az amerikai kutatók ugyanis megállapították, hogy a népszerű vitamin túladagolása rákot is okozhat.

A C-vitamint, vagyis az aszkorbinsavat a múlt század húszas éveiben azonosították a vegyészek, tiszta formában pedig először Szent-Györgyi Albertnek sikerült előállítania 1928-ban. Az orvosok és vegyészek azóta is zsinórban írják le a vegyület jótékony hatásait: fontos szerepe van a hormonrendszer működésében, megelőzi a náthát, erősíti az immunrendszert és antioxidánsként még a rák ellen is védelmet nyújt. Ez utóbbi tulajdonsága világszerte valóságos C-vitamin őrületet váltott ki: az utóbbi húsz évben ez a vitamin a legnépszerűbb, csak az Egyesült Államokban a lakosság 40 százaléka nyeli az aszkorbinsav-tablettákat naponta.

Noha az egészséges szervezet nem igényel 20-60 milligrammnál több C-vitamint egy nap, 200 milligramm bevite-lét még tolerálja a test. Az ennél nagyobb dózisok azonban már gyomorsav- túltengést, hasmenést, vagy vesekőképződést válthatnak ki. A pennsylvaniai kutatók szerint azonban ez még nem minden: a sejtkultúrákba nagy mennyiségben adagolt szer ugyanis vizsgálataikban nemhogy csökkentette, hanem növelte a tumorok kialakulásának esélyét. A jelenség hátterében az áll, hogy az antioxidáns C-vitamin egy része elreagál a szervezetben jelenlevő rákkeltő szabadgyökökkel, amelyek elfogytával a továbbra is a szervezetben maradó vitamintöbblet új reakciópartnerek után néz. Ezek általában a zsírsavak különböző vegyületei, az aszkorbinsav velük való reakciója pedig újra rákkeltő szabadgyökök képződéséhez vezet.

Az amerikai kutatók eredménye a vitamin adagolásával kapcsolatos nézetek felülvizsgálatához vezethet; ám ahhoz, hogy emberre vonatkoztatva is megerősítsék a következtetést, valószínűleg állatkísérletekre, sőt, humán összehasonlító vizsgálatokra is szükség lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik