Gazdaság

FigyelőBarométer – június 20.

Elfogadta a parlament a státustörvényt (+1/-1). Lobbitörvénnyel szabályozzák az érdekérvényesítést a jogalkotásban (+1/-1). Rendőröket, fegyőröket, ügyészeket, ügyvédeket gyanúsítanak maffiakapcsolatokkal Székesfehérváron (-2). Süllyedt a FigyelőBarométer.

FigyelőBarométer – június 20. 1“Olvassátok, irigyeljétek, én magyar (vagy magyar hozzátartozó) vagyok!” – a ritmus kicsit döccen, de hát hol van ma egy Majakovszkij, aki megírhatná az aktuális Verset a Magyar Igazolványról? Januártól lesz ilyen, az országgyűlésben tegnap hatalmas többséggel elfogadott státustörvény szerint. Azt majd a magasztos falakon és egyelőre cseppet sem virtuális határokon túli gyakorlat próbája mutatja meg, hogy irigyelni fogják-e ezeknek a dokumentumoknak a gazdáit azok, akik ott úgy gondolják, hivatalból szeretnék olvasgatni az újfajta passzust. S vajon a következőkben az irigység, ami csúnya dolog, milyen lépésekre indítja őket. A Romániában és Szlovákiában elhangzott első reagálásokat mondjuk a legprofibb kommunikátor is elég nehezen minősíthetné biztatóaknak, de lehet, hogy ez nem baj. Amiként az sem, hogy a törvénynek 10-15 milliárd forintra rúgó költségvetési vonzata van a Külügyminisztérium számítása szerint. Az összeg a szocialisták szerint is reális, és összhangban áll az ország teherbíró képességével. Az SZDSZ szerint a számítások megalapozatlanok, a törvény maga pedig szemfényvesztés – szóval ők nem szeretik.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Készül más érdekes törvény is, erről az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára beszélt azon a fórumon, amelyet a Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamara (BKIK) szervezett kedden. A lobbizás, amiről a törvény szólni fog, kétségkívül előkelőbben hangzik, mint eredeti magyar megfelelője, az előszobázás vagy kijárás. Kérdés, hogy törvénnyel letisztítható-e a fogalomról a hozzá tapadó kétes mellékzönge: átláthatóvá, követhetővé és ellenőrizhetővé lehet-e tenni az érdekkijárás, érdekérvényesítés folyamatát ezen a módon. Elég-e ehhez lobbilistákat készíteni, hivatásos lobbistákat beszámolásra kötelezni, megtiltani ajándékok felajánlását és elfogadását, szabályszegőket eltiltással fenyegetni? A BKIK elnöke szerint: akikre a törvény vonatkozik, azok éppen, hogy távol állnak a korrupciótól. Ugyancsak szerinte az sem lenne baj, ha az érdekérvényesítés jelenlegi jogszabályi hátterével és intéményrendszerével törődne többet a törvényalkotó, mert akkor az is jobban működne. A Közgázon mindenesetre meghallották az idők szavát: szeptembertől indul a négy féléves lobbiszakértői képzés.

A nyári szabadságok előtt úgy látszik még mindenki elintézi, amit nem célszerű halasztani: Székesfehérváron nagy lecsapás volt kedden. A hírekből nem sokat lehet biztosan tudni, de húsz embert begyűjtöttek a kommandósok. Az illusztris társaságban van magas rangú rendőr, büntetésvégrehajtási tiszt, ügyész, ügyvéd – lehet, hogy elég lett volna megyebált rendezni, és akkor egy helyről be lehetett volna vinni őket. Konkrétumokról természetesen senki nem mond semmit, a nyomozás érdekeire hivatkozva, de az látszik, hogy ebből méretes maffiaügy lehet még. Hát már megint itt van Amerika… Vagy csak hazaértünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik