Gazdaság

FigyelőBarométer – június 20.

Elfogadta a parlament a státustörvényt (+1/-1). Lobbitörvénnyel szabályozzák az érdekérvényesítést a jogalkotásban (+1/-1). Rendőröket, fegyőröket, ügyészeket, ügyvédeket gyanúsítanak maffiakapcsolatokkal Székesfehérváron (-2). Süllyedt a FigyelőBarométer.

FigyelőBarométer – június 20. 1“Olvassátok, irigyeljétek, én magyar (vagy magyar hozzátartozó) vagyok!” – a ritmus kicsit döccen, de hát hol van ma egy Majakovszkij, aki megírhatná az aktuális Verset a Magyar Igazolványról? Januártól lesz ilyen, az országgyűlésben tegnap hatalmas többséggel elfogadott státustörvény szerint. Azt majd a magasztos falakon és egyelőre cseppet sem virtuális határokon túli gyakorlat próbája mutatja meg, hogy irigyelni fogják-e ezeknek a dokumentumoknak a gazdáit azok, akik ott úgy gondolják, hivatalból szeretnék olvasgatni az újfajta passzust. S vajon a következőkben az irigység, ami csúnya dolog, milyen lépésekre indítja őket. A Romániában és Szlovákiában elhangzott első reagálásokat mondjuk a legprofibb kommunikátor is elég nehezen minősíthetné biztatóaknak, de lehet, hogy ez nem baj. Amiként az sem, hogy a törvénynek 10-15 milliárd forintra rúgó költségvetési vonzata van a Külügyminisztérium számítása szerint. Az összeg a szocialisták szerint is reális, és összhangban áll az ország teherbíró képességével. Az SZDSZ szerint a számítások megalapozatlanok, a törvény maga pedig szemfényvesztés – szóval ők nem szeretik.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Készül más érdekes törvény is, erről az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára beszélt azon a fórumon, amelyet a Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamara (BKIK) szervezett kedden. A lobbizás, amiről a törvény szólni fog, kétségkívül előkelőbben hangzik, mint eredeti magyar megfelelője, az előszobázás vagy kijárás. Kérdés, hogy törvénnyel letisztítható-e a fogalomról a hozzá tapadó kétes mellékzönge: átláthatóvá, követhetővé és ellenőrizhetővé lehet-e tenni az érdekkijárás, érdekérvényesítés folyamatát ezen a módon. Elég-e ehhez lobbilistákat készíteni, hivatásos lobbistákat beszámolásra kötelezni, megtiltani ajándékok felajánlását és elfogadását, szabályszegőket eltiltással fenyegetni? A BKIK elnöke szerint: akikre a törvény vonatkozik, azok éppen, hogy távol állnak a korrupciótól. Ugyancsak szerinte az sem lenne baj, ha az érdekérvényesítés jelenlegi jogszabályi hátterével és intéményrendszerével törődne többet a törvényalkotó, mert akkor az is jobban működne. A Közgázon mindenesetre meghallották az idők szavát: szeptembertől indul a négy féléves lobbiszakértői képzés.

A nyári szabadságok előtt úgy látszik még mindenki elintézi, amit nem célszerű halasztani: Székesfehérváron nagy lecsapás volt kedden. A hírekből nem sokat lehet biztosan tudni, de húsz embert begyűjtöttek a kommandósok. Az illusztris társaságban van magas rangú rendőr, büntetésvégrehajtási tiszt, ügyész, ügyvéd – lehet, hogy elég lett volna megyebált rendezni, és akkor egy helyről be lehetett volna vinni őket. Konkrétumokról természetesen senki nem mond semmit, a nyomozás érdekeire hivatkozva, de az látszik, hogy ebből méretes maffiaügy lehet még. Hát már megint itt van Amerika… Vagy csak hazaértünk.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.