Gazdaság

A kutatás módszertana

A POLITIKAI VISZONYOK ALAKULÁSA
MAGYARORSZÁGON
A TAYLOR NELSON SOFRES MODUS
POLITIKAI BARTOMÉTERE

(A MIRIAD ELJÁRÁS)

A TNS MODUS 2000. márciusától folyamatosan végzi pártpreferenciákra, pártszimpátiára vonatkozó adatfelvételeit.

Hetente 240 felnőtt korú személyt kérdezünk meg az ország mintegy 135 településén (hetente más település-együtteseken) az állandó magyar lakosság 18 éves és idősebb népességéből mintát véve. Elemzéseink során az egy évvel korábbi. héttől ez év utolsó vizsgált. hetéig bezárólag (összesen 53 hétre vonatkozóan) 12.720 személy adataira végzünk elemzéseket.

A vizsgálatok személyes megkérdezésekkel zajlanak sztenderdizált kérdőívek segítségével, kérdezőbiztosaink révén. A minta kiválasztására az ún. “kétlépcsős véletlen” mintavételi technikát alkalmazzuk. Heti ciklusban más-más személyt megkérdezve gyűjtjük adatainkat. A településeket speciális eljárásunk – a “MIN-DIG” mintadiagnosztikai programcsomag – támogatásával választjuk ki. A településeken belül a “Leslie-Kiss” kulccsal kombinált “szigorított véletlen sétás” eljárást alkalmazzuk.

A mintavételi eljárásból eredő torzításokat ötszempontú súlyozással korrigáljuk a KSH 1996-os Mikrocenzusából 2001. január 1-re becsült adatok (“PANELŐ”-eljárás) révén. Elemzéseink alapjául szolgáló mintánk jól reprezentálja a 18 éves és idősebb népességet nem, életkor, iskolázottság, településtípus és EU-régiók szerint az adott időszakban.

A négyhetes “görgetett” részmintáink elemszámai: 950 fő, melyek konfidencia-intervalluma +/- 3,24 százalékpont (a részminták elemszámának csökkenésével nőnek a hibahatárok).

Az adatfelvételünk sajátosságaiból eredően módunkban áll ún. “görgetett átlagok” számítása is, ami az egyes időszakokban végzett adatfelvételek hibáinak kiküszöbölésére, a “pillanatnyi politikai történésekből” eredő hektikus eltérések kiszűrésére alkalmas eljárás (például “négyhetes görgetéssel” számíthatunk pártpreferenciákat, pártszimpátiákat és más – társadalmi-gazdasági – jellemzőt, vagyis egymás mellé tehetjük az 1-4. a 2-5. stb. hetek görgetett átlageredményeit).

Ugyanakkor elemző technikánk alkalmazása révén kifinomult idősoros elemzéseket végezhetünk adatainkon (demográfiai csoportok szerinti idősoros adatok, statisztikai szignifikancia-vizsgálatok, magasabb rendű trendek illesztése, előrebecslések az időben, stb.). A Taylor Nelson Sofres “MIRIAD” nevű terméke ezen feladatokra kidolgozott speciális programcsomag, mely alkalmazásának első, a politikai közvéleményre vonatkozó eredményeit május 31-i sajtótájékoztatónkon ismertettük.

Kétféle mutatóra készülnek elemzéseink: egyrészt a biztos szavazók, pártot választók (kb. a felnőtt lakosság harmada) körében az elsődleges pártpreferenciákat kísérjük figyelemmel (“Kire szavazna, ha most vasárnap lennének a választások?”), másrészt az összes felnőtt korú megkérdezett pártszimpátiáját kérdezzük (“Mennyire rokonszenves, illetve ellenszenves Önnek a … párt?”). Ez esetben az érdemben válaszolók aránya több mint a megkérdezettek négyötöde. Amikor pártsztimpátia-mutatókat elemezzük, az ötfokozatú skálán mért szimpátia-értékeket a százfokozatú skálára transzformáljuk úgy, hogy az egyes érték egyenlő 0-val, míg az ötös egyenlő százzal.

Statisztikai elemző eljárásunk arra is alkalmas, hogy kimutassuk: a pártok megítélése közötti, illetve az időbeli eltérések relevánsak, lényegesek (95%-os “megbizhatósági szint” mellett beszélünk “szignifikáns” eltérésekről), avagy sem.

A mintegy 62 hetet magába foglaló időintervallumot különböző “időszakokra” bonthatjuk. A “szakaszolást” – természetesen – az adataink alapján saját értékítéletünk szerint alakítjuk ki. Az egyes politikai pártok megítélését kísérjük figyelemmel a vizsgált időszakban: a pártok iránti rokonszenv-mutatók, pártpreferencia-adatok ingadozásai, a jelentősebb értékítélet-változások (“inflexiós pontok”) alkotják az egyes időszakok határait.

Az idősoros adatokhoz lineáris és magasabbrendű trendeket illeszthetünk a programrendszer segítségével (a “MIRIAD” eljárás készíti a számított eredmények alapján ezeket a terndvonalakat). Ezek révén elemezhetőekké válnak az időbeli – hosszabb távú – tendenciák, de előrejelzések is készíthetőek segítségükkel.


Elemzéseink során a mérési eredményeink mellé illeszthetjük a lényegesebb politikai történéseket. Az elmúlt évre vonatkozó kronológiánk a Magyarország Politikai Évkönyvének legutóbbi – 2000-re vonatkozó – kötetéből származik. Az idei politikai események forrása a TALLÓZÓ c. hetilap “Hírösszefoglalón az elmúlt hét eseményeiből” rovata (melyet Becker Ágnes készített).

Természetesen az ilyen jellegű elemzések nem adhatnak egyértelmű bizonyítékokat a pártok megítélésének és az egyes eseményeknek az összefüggéseire, de eddigi eredményeink jól mutatják, hogy az idősoros adatok mélyebb analízisei egy kellő méretű és időben megfelelő módon felépített adatbázison rendkívül hasznos adalékokkal szolgálhatnak a politikai, társadalmi, gazdasági viszonyok elemzői számára.


Kontaktszemélyek:

Dr. Lengyel Emőke ügyvezető igazgató
Tel.: 216-24-90/111. mellék
Fax: 216-25-05
E-mail: emoke.lengyel@modus.hu

Dr. Kabai Imre kutatásmódszertani igazgató
Tel.: 216-24-90/154. mellék
Fax: 216-25-05
E-mail: imre.kabai@modus.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik