Gazdaság

FigyelőBarométer – május 30.

Bevándorlással akar segíteni az elöregedés gondján Németország (-1). Felgyorsult a külföldi tőke beáramlása Magyarországra (+1). Kutatás-fejlesztési beruházásokhoz kínál támogatást a kormány (+1). Emelkedik a FigyelőBarométer.

FigyelőBarométer – május 30. 1Természetesen a mai Herdereknek sincs igazuk, amikor azzal riogatnak, hogy elfogy, eltűnik a magyar nemzet. Mert csak átalakul egy kicsit: akik ma magyarok, azok néhány évtized múlva németek lesznek. Legalábbis a fiatalabbja (max. 20 pont). Meg az iskolázottabbja (szintén max. 20 pont). Németországban ősszel tárgyalja a parlament a bevándorlást szabályozó törvényt. A tervezet kidolgozásával megbízott kormánybizottság már elkészült munkájával, abból való a bónuszpontok rendszere, amit a Der Spiegel idéz. Népességkutatók szerint közel félmillió bevándorló kellene évente ahhoz, hogy Németország lélekszáma ne apadjon. A felmérések hetvenezer bevándorló hajlandóságú magyarral számolnak, s az anyaország népességének megfelelően három-négyszer több lengyellel és románnal. Kelet-Európa ifjúságának dísze-virága fogja tehát eltartani a németek számítása szerint az ottani nyugdíjasokat. Ha ez így lesz, nekünk is sürgősen utána kellene néznünk, hogy miránk akkor ki fog dolgozni. Matolcsy gazdasági miniszter már említést tett arról, hogy nálunk is nőni fog a munkaerőhiány, és az osztrák szomszéd ugyancsak azon töri a fejét, hogy valahonnan keríteni kellene olyanokat, akik dolgoznak. Mintha új népvándorlás lenne kibontakozóban. Ha hozzágondoljuk az unión belüli szabad munkavállalást, csak szárnyaló képzelet képes vizionálni, micsoda jó kis vitákat lehet rendezni majd ötven év múlva arról, hogy mi a magyar.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Jobb idejekorán tenni azért, hogy mégiscsak maradjon, aki inkább maradni akar. A külföldi befektetőkre nem lehet panasz ez ügyben, az MNB legutóbbi havi jelentése szerint idén az első negyedévben egymilliárd euró tőke érkezett az országba, ez minden eddiginél gyorsabb beáramlást jelent. A kormány pedig igyekszik a maga tehetsége szerint irányt szabni: most például megállapodott a gazdasági és az oktatási miniszter, hogy 900 millió forint támogatást kínálnak fel csúcstechnikához kötődő kutatás-fejlesztési beruházásokra. A gazdasági miniszter szavai szerint ezzel kifejezetten a magyarországon megtelepedett multinacionális cégeket ösztönöznék arra, hogy kutatási-fejlesztési központokat létesítsenek nálunk. A támogatás feltétele többek között az, hogy a legfeljebb két év alatt megvalósuló beruházás további fél éven belül legalább 30 magyar felsővégzettségű kutatónak adjon munkát. Ezek között már lesznek olyanok, akik első fizetésük hat százalékával elkezdik törleszteni a most szeptemberben induló diákhitel részleteit és tizennégy százalékos kamatát. A kormány várhatóan a jövő héten tárgyalja a hitelről szóló rendeletet. A Gallup felmérése szerint az első évben 150 ezren akarnak élni a lehetőséggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik