Gazdaság

Génkezelt kávé – Érés parancsszóra

Génkezelt kávé – Érés parancsszóra 1 A módosított génállományú szója, repce, kukorica, paradicsom, burgonya és gyapot után most megjelent a génmanipulált kávé is#<#: a hawaii Integrated Coffee Technologies Inc. (ICT) terméke abban különbözik a hagyományos fajtáktól, hogy esetében a kávészemek érése mesterségesen befolyásolható. Míg manapság problémát okoz a különböző érettségű kávé betakarítása – egy-egy cserjét többször is át kell fésülni -, a génsebészettel módosított fajtáról egyszerre távolítható el az összes kávészem, és így később, hatalmas magtárakban, etiléngáz befúvásával szinkronizálni lehet az érési folyamatot. A fejlesztők szerint ez óriási mértékű munkaerő-megtakarítást tesz lehetővé, hiszen a betakarítás így gépesíthető. Génkezelt kávé – Érés parancsszóra 2És éppen ez az, amitől a génmódosított fajta bevezetésének ellenzői tartanak. A világ kávétermésének csaknem háromnegyede ugyanis kisgazdaságokban terem – pontosan azért, mert a kávészemek begyűjtése ma még csak aprólékos, kézi munkával lehetséges. Az ActionAid nevű brit civil szervezet szerint a génmódosított új fajta miatt százezrek maradnának munka nélkül, s ez a kávétermeléstől függő országokban – például a növény őshazájában, Etiópiában, ahol az export 70 százalékát a kávé adja – akár politikai feszültségekhez is vezethet. Külön súlyosbítja a helyzetet, hogy az általános túltermelés miatt a kávébab világpiaci ára jelenleg soha nem látott mélyponton van – mindössze fél dollár fontonként – a génmódosított változat bevezetésével pedig ez az alacsony ár tovább csökkenne, aminek megint csak a termelők látnák kárát, s csupán a kávét forgalmazó multik járnának jól.

Az Integrated Coffee Technologies vezetői az aggodalmak ellenére néhány éven belül piacra dobnák a génmódosított kávét, addigra előállnának továbbá egy koffeinmentes változattal is. Ennek előnye szerintük, hogy a dekof-

feinálás bonyolult folyamata válna immár örökre feleslegessé. E két fő termék mellett az ICT később betegségeknek ellenálló és szárazságtűrő fajtákat is gyártana.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik