Gazdaság

Ágyban, párnák közt

A magyar háztartások közel kétharmada rendelkezik valamilyen megtakarítással, és csaknem egyharmadának van adóssága#<# - derül ki a TÁRKI kétezer háztartásra kiterjedő kérdőíves felméréséből. A legnépszerűbb megtakarítási forma a biztosítás, ilyen konstrukciót a válaszadók 36 százaléka jelölt meg. A biztosításokon belül az életbiztosítás a legelterjedtebb, önkéntes pénztári befizetése jóval kevesebbeknek van. Továbbra is meglepően nagy azonban azok aránya, akik otthon tartják spórolt pénzüket. A háztartások mintegy 16 százaléka fosztja így meg magát megtakarított pénze hozamától. Ágyban, párnák közt 1A megtakarítási hajlandóságot elsősorban a háztartások egy főre jutó jövedelme és a háztartások gazdasági aktivitása befolyásolja, vagyis az, hogy a háztartásnak hány keresőképes tagja van. Az életkor marginális szerepet játszik a megtakarítási hajlandóságban, a végzettségnek viszont jóval nagyobb a jelentősége. A felsőfokú képesítéssel rendelkezők háromszor olyan eséllyel léphetnek be a megtakarítók képzeletbeli klubjába, mint az általános iskolai végzettségűek.

Értékpapír-tulajdonról csak a háztartások 7 százaléka nyilatkozott, e megtakarítási forma közül a legnépszerűbbek a banki részvények és kötvények. Állampapírokban a háztartások alig három százaléka fialtatja pénzét.

A valamilyen megtakarítással rendelkezők között kisebbségben vannak azok, akiknek egyszersmind hiteltartozást is megjelöltek. Ez a mutató a fejlett országokban tapasztaltnál jóval alacsonyabb, mindössze 17 százalékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik