Gazdaság

Telindus hungary kft. – Fix fókusz

Ambiciózusak a belga hálózatintegrátor, a Telindus magyarországi céljai: 2005-re ötmilliárdos árbevételt tervez.

Közel százéves ház a belváros egyik iimpozáns utcájában. A lépcsőház lehangoló, a vakolat mállik, a látogató attól fél, hogy rádől a fal, mielőtt felér az irodába. Itt “lakna” az az új cég, amely 5 milliárd forintos árbevételt ígér 2005-re? Az irodában már elmúlik a lépcsőházi szorongás: tágas, levegős, otthonos, s a néhány fős fiatal gárda szembetűnően baráti légkörben dolgozik benne. Bata Miklós, a Telindus Hungary Kft. mindössze 28 éves ügyvezető igazgatója kérdésünkre siet leszögezni, hogy a helyet a svájci Gutenberg hazai leányvállalatától örökölték, attól a cégtől, amelyet a belga Telindus NV hálózatintegrátor mindenestül felvásárolt tavaly júniusban.

Telindus hungary kft. – Fix fókusz 1MÉG NEM KONKURENS. A Telindus most kezdi meg az önálló tevékenységet Magyarországon (a közép- és kelet-európai régióban egyébként elsőként), neve eddig csak szűk szakmai körben volt ismert. A magyar leányvállalat 2001. évi terveiben 300 millió forintos árbevétel szerepel, de az elkövetkező négy évre több mint tizenötszörös növekedést tűztek ki célul, hogy 2005-ben 5 milliárd forintos árbevétellel a piac élmezőnyéhez tartozzanak. “A Telindus jó név a szakmában, s okos lépésnek tartjuk, hogy irodát nyitnak Magyarországon is” – mondja Jaskó István, az egyik legjelentősebb versenytárs, az LNX marketingigazgatója. Az LNX piaci pozíciója jelenleg nagyon erős, tavaly 8 milliárd forintot tett ki a hálózatintegrációs tevékenységből származó árbevétel (erre az évre 11 milliárdot terveznek), ezért egyelőre nem tartanak különösebben a Telindustól, de mindenesetre figyelemmel követik szereplését. Jaskó egyébként körülbelül 150 milliárd forintra becsüli a hazai hálózatintegrációs piacot, s ebbe beletartoznak a különböző strukturált hálózatok, internetbiztonsági megoldások, illetve a hálózati menedzsment tevékenységek is.

Megrendeléseket jórészt a multinacionális cégek itteni leányvállalataitól vár a Telindus, azoktól, amelyek nemzetközi hálózatokat akarnak kiépíteni. Ezek között valószínűleg nagy arányban lesznek szolgáltatók, tehát olyan cégek, amelyek a Telindus által kiépített hálózaton keresztül nyújtanak kommunikációs szolgáltatásokat. Egy másik célcsoport a középvállalatok piaca, amelyeket azért látnak esélyesnek “behálózni”, mert az anyacég kiváló beszállítói kapcsolatai és tudásbázisa révén széles termékpalettát tudnak kínálni. A Telindus egyébként nem csak kiépíti és menedzseli a különböző típusú kommunikációs infrastruktúrát, de bizonyos eszközöket maga is gyárt. Szoftverfejlesztés itthon is folyik Telindus módra, a cég termékeit hét éve forgalmazó SCI-Modem Kft. körülbelül 8 fejlesztője dolgozik a belga cégnek, 100 millió forintos árbevételt generálva ezzel a tevékenységgel.

A hálózatintegrációs piac fontosabb szereplői • Compaq Computer Magyarország Kft.

• Ericsson Távközlési Kft. debis IT Services

• Dataware

• Lias-Networx Hálózatintegrációs Kft.

• Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Rt.

• Siemens Rt.

• Synergon Informatika Rt.

• Unitis Rendszerház Rt.

A piac összforgalma 80-150 milliárd forintra tehető.

Az SCI-Modem Kft. révén már jó néhány hálózati hozzáférési eszköz (főként modem) jött be a hazai piacra, s ha nem is ismerjük a márkanevet, a termékeket gyakran használjuk, főként a kommunikációs szolgáltatóink révén. Legutóbb tavaly decemberben a Matávval kötött az SCI-Modem egy keretszerződést, amelynek értelmében várhatóan 2,5 millió euró értékben szállítanak réz és üveg alapú Telindus-modemeket a távközlési szolgáltatónak. Azzal, hogy most a Telindus leányvállalatot nyitott Budapesten, nem csökken az SCI-Modem piaca: ez a cég a Telindus termékeket forgalmazza és integrálja, a Telindus pedig hálózatintegrációs tevékenységet végez, vagyis komplett hálózatokat állít össze és menedzsel.

A belga Telindus 1969-ben, a számítástechnika hőskorában alakult, s azóta több mint harminc leányvállalata van Európában, s ennél jóval több viszonteladója a világ minden táján. A cégcsoport fő tagja, a Telindus NV foglalkozik hálózatintegrációval, de ezenkívül az anyacég képviselteti magát az informatikai oktatásban, illetve részesedése van számos más cégben, például a második legnagyobb belga GSM-szolgáltatóban, a Mobistarban. A Telindus NV tavalyi árbevétele 550 millió, nyeresége pedig 24 millió euró volt. Azon kevés informatikai vállalat közé tartozik, amely még nem bocsátott el egyetlen alkalmazottat sem a piac beszűkülése miatt, s egyszer sem kellett befektetőit profit warning formájában értesítenie az előre kalkulált eredmények módosításáról. Az anyacég és a hazai leányvállalat egyaránt igyekszik elkerülni azt a helyzetet, hogy szétszóródjon a tevékenység fókusza, hogy túl sok mindenhez akarjanak érteni, mert véleményük szerint úgy hiteles tudás és értékteremtés nem valósulhat meg.

Alapfogalmak HÁLÓZATINTEGRÁCIÓ.

Alapvetően az infrastruktúra köré szerveződő kiépítési, felügyeleti, konzultációs és menedzsment-tevékenységek.

RENDSZERINTEGRÁCIÓ. A hálózatintegrációnál jóval tágabb kategória, ide tartoznak az alkalmazások (például vállalatirányítási szoftverek) és szoftverinfrastruktúrák kiépítése, oktatás, támogatás és a rendszermenedzsment is.

TELÍTŐDŐ PIAC. A kiváló háttér ellenére sem lesz könnyű helyzetben a Telindus Magyarországon, hiszen a hálózatintegrációs piac egésze sincs abban. A nyugati trendeket követve a hardvereszközök piaca telítődni látszik, mert az alapvető infrastruktúra már kiépült. A piaci szereplők abban egyetértenek, hogy fokozott igény ezen a területen nem várható, többet ígérnek viszont a biztonsági berendezések és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások (ide tartozik a hitelesítési és titkosítási problémák megoldása), a hálózatmenedzsment, illetve a stratégiai konzultáció. Gyurós Tibor, a Synergon vezérigazgatója szerint erre az iparágra az jellemző, hogy nehezen módosulnak a piaci erőviszonyok, nem könnyű megrendelőket elhódítani. Haraszti Attila, a Compaq Magyarország Kft. e-infrastruktúra üzletágának vezetője szerint jövőre megnő az igény a hazai piacon az IP-telefónia és a drótnélküli kommunikációs technológiák kiépítése iránt, s az iparág ebbe az irányba fog mozdulni. A Compaq egyébként tavaly árbevételének mintegy 8-10 százalékát, vagyis 3-4 milliárd forintot kasszírozott hálózatintegrációból. Ezt Haraszti 5-10 százalékos piaci részesedésként értelmezi, amivel a maga részéről maximum 80 milliárd forintra teszi e szegmens forgalmát. A Telindus Magyarországon az internetbiztonság és a videorendszerek területén lehet esélyes, ezek azok a tevékenységek, ahol a cég hátteréből adódó helyzeti előny és a piaci igények találkozhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik