Gazdaság

Il Cavaliere diadala – és ami még jöhet

Az olasz választások utáni helyzetet az ott és Ausztriában már kormányon lévő, illetve a hatalomra másutt még csak áhítozó szélsőjobb egyaránt ki fogja használni. Egy, a választások után kényszerhelyzetbe kerülő jobbközép kormányt ez az osztrák, vagy olasz modell alkalmazására bátoríthat. Feltehetően ezt mérlegelte Orbán Viktor, amikor ünnepelte Schüsselt és megvédte Berlusconit.

Másodszor is megnyíltak az olasz miniszterelnökség, a Chigi palota kapui Silvio Berlusconi előtt. A Szabadságjogok Házának nevezett jobboldali pártszövetség a törvényhozás mindkét házában megszerezte a többséget a középbal Olajfa-koalícióval szemben. Az olasz polgárok több mint 80 százaléka rohamozta meg a szavazóurnákat, jelezvén: ha későn is, a választás finisében felismerték azt a veszélyt, amit Berlusconi és szövetségesei jelenthetnek. A késői ébredéssel szorosabbá tették a választást, de a jobboldali győzelmet megakadályozni nem tudták.

MEGÉRTŐ WASHINGTON? Berlusconi szereti ha “Lovag” – Il Cavaliere – néven emlegetik. A Washington Post a választás előestéjén Berlusconi és ellenfele, Rutelli (Róma népszerű ex-polgármestere) párharcát így minősítette: Il Cavaliere és “Clintonetto” (a kis Clinton) csatája. Úgy tűnik, ezzel arra utalt, hogy az elsőrendű szuperhatalom évtizedek óta legradikálisabban jobboldali, a Clinton-évek liberális örökségét elvető kormánya megértéssel fogja szemlélni az új olasz rezsim tevékenységét.

Ennek a jóindulatnak van racionális magyarázata. Európa negyedik legnagyobb gazdaságáról és (különös tekintettel a Balkánra és a Közép-Keletre) a NATO pillanatnyilag talán legfontosabb európai támaszpont országáról van szó. Olaszország tagja a G-7 elitklubnak, s júliusban Genovában Il Cavaliere fogadja majd vendéglátóként a hetek vezetőit.

Ez nem enyhíti a Berlusconi-hadművelet rendkívül kiábrándító tanulságát. Nevezetesen azt, hogy van az európai országoknak egy olyan típusa, ahol az elvtelen politikai szövetség megkötői előnyt élveznek azokkal az erőkkel szemben, amelyek a kudarc kockázatát is vállalva ragaszkodnak bizonyos normákhoz.

Berlusconi pártja (amelyet “középjobbnak” minősítenek) nemcsak a neofasiszták utódpártjával, a “konszolidáltabb” arcot öltő és nevet is váltó Nemzeti Szövetséggel, meg a demagóg populista és idegengyűlölő Északi Ligával kötött paktumot. Délen, ahol az Északi Ligát bizalmatlanul szemlélték, a Lovag nyergébe emelte a nyílt fasiszta párt (Fiamma Tricolore – Nemzetiszínű Láng) embereit is. Az Olajfa Szövetség viszont balra is meghúzta a határt, és a kommunisták pártjának támogatását nem fogadta el.

Ami az Európai Unión (EU) belüli mozgásokat illeti, a fordulat hatása attól függ, hogy az élesen unióellenes Északi Liga mennyire befolyásolja majd az új olasz rezsim Európa-politikáját. (Erről egyébként a személyekre koncentráló kampányban szó sem esett.) Minél érezhetőbb lesz ez a hatás, annál nagyobb lesz a kommunikációs zavar és bizonytalanság az EU szociáldemokraták által kormányzott vezető országai között. Németek, franciák és angolok egyaránt tűrhetetlennek ítélik, ha a jobbközép hatalomba emeli a szélsőjobbot. Az unió szerkezeti felépítésének és politikai karakterének megítélésében azonban a föderalizmus felé tartó német, a “hazák Európájának” elvéhez ragaszkodó francia és a mélyen beágyazott “sziget komplexus” korlátjai között mozgó brit álláspont között ellentmondások hálója feszül.

Ezt a helyzetet a már kormányra emelt és a kormányzati szerepre még csak törekvő szélsőjobb egyaránt kihasználja majd. Haider pártja már meghallotta a trombitaszót. Haider elsőként gratulált Berlusconinak. Második embere, Riess-Passer alkancellár pedig Washingtonban a háború alatti náci kapcsolatai miatt kiközösített Waldheim ex-államelnök rehabilitálását kezdeményezte.

VARSÓ ÉS PRÁGA HALLGAT. Az osztrák után most megszületett az olasz modell: a jobbközép és a szélsőjobb első és komolyan aligha “büntethető” kormányzati szövetsége egy NATO-országban. Ez egy választás utáni esetleges kényszerhelyzetbe kerülő kormányt hasonló lépésekre bátoríthat. Nyilván ezt (és talán a jövő évi kényszerhelyzet felbukkanásának lehetőségét) mérlegelte Orbán Viktor, amikor a minap látványosan ünnepelte a Haider hatalomra juttatásáért elsősorban felelős Schüssel osztrák kancellárt és úgy vélte: a nála is némileg márkásabb és hitelesebb konzervatív erők támadásaival szemben neki kell megvédenie Berlusconit. (A londoni Economist szerint Il Cavaliere megválasztása “sötét nap az olasz demokrácia és a jogállam történetében”.) EU-belépésre váró két partnerünk, Varsó és Prága az ügyben hallgatott. Ők nyilván tudták, és “vették is az üzenetet”, hogy a német kancellár, az EU hegemónia felé tartó hatalmának vezetője azért utazik Bécsbe május végén, hogy részt vegyen a szociáldemokraták kerti ünnepségén. Schüssel kancellárral csak egy nappal később találkozik, Haider embereivel pedig nem áll szóba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik