Gazdaság

Környezetbarát csomagolás – Zöld hamburger

A gyorsétkezdékben óriási mennyiségű szemét keletkezik; a jórészt műanyag poharak, evőeszközök és a csomagolóanyagok hulladéklerakókra, vagy jobb esetben égetőműbe kerülnek#<#. Különösen nagy tömegű hulladékként jelenik meg a csomagolt hamburgerek műanyag doboza. Ez általában habszivacs-szerű anyagból készül, amelyet a gyártási eljárás során klór- és fluortartalmú gázokkal puffasztanak fel, és így nemcsak a végtermék, hanem maga a gyártási eljárás sem éppen környezetbarát. Az újrahasznosított, vagy keménypapírból hajtogatott tartók már kevésbé ártalmasak, viszont drágák és nem is tartják melegen a szendvicset; a hamburger csomagolása terén tehát van még fejlesztenivaló. Környezetbarát csomagolás – Zöld hamburger 1Ezt ismerték fel az amerikai mezőgazdasági minisztérium kutatói, akik biológiai úton lebomló dobozokat állítottak elő búzából. A szalmából származó rost kitűnő szigetelőanyag, a gabonaszemek keményítője, a csiriz pedig első osztályú ragasztóként tartja össze a papírmasészerű préselményt. A gyorséttermek beszállítói ugyan már gyártanak hasonló “biodegradábilis” dobozokat krumplihéjból, ám a minisztérium szakértői szerint az Egyesült Államok egészében nem terem annyi burgonya, amennyi kielégíthetné a nemzeti eledel csomagolására vonatkozó mennyiségi igényeket. Búzából viszont van elég. Ebből a gabonából Amerika a számítások szerint évente legalább 30 millió tonnát pazarol el: a feleslegesnek ítélt mennyiséget vagy eltüzelik, vagy beszántják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik