Gazdaság

Tari Julianna

A hullámvasúthoz hasonlítja a magyar tőzsdét Tari Julianna, a Budapesti Vidámpark Rt. vezérigazgatója, aki a marhavész miatt a tervezettnél később vette át a park legújabb játékát.

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktorral folytatott tárgyalásain 2004-et jelölte meg Magyarország uniós csatlakozásának időpontjául. Mond ez újat Önnek?

Tari Julianna 1– Nem hiszem, hogy az Európai Unió bővítésének lehetséges időpontjáról most elhangzottak érdemi újdonságot tartalmaztak. Ennek ellenére örülök a már ismert 2004-es időpont megerősítésének. A Budapesti Vidámpark számára ugyanis Magyarország taggá válása kézzelfogható előnyöket jelentene. A különféle szórakoztató eszközök, játékok behozatalánál például megszűnne a lassú és körülményes vámkezelés.

– Mi a véleménye arról, hogy a metróper harmadik fordulójában a főváros alulmaradt a kormánnyal szemben?

– Ott kezdeném, hogy a pereskedést nem tartom jó megoldásnak. A kormány és a főváros közötti jogi hercehurca egy olyan kérdésben, mint Budapest negyedik metróvonalának építése, méltatlannak tűnik. Még akkor is, ha tudjuk, hogy az ellenérdekelt felek nem csak az adott kérdésben, de politikailag sincsenek közös nevezőn. Tudomásul kell venni, hogy Budapesten kétmillió ember, az ország lakosságának ötöde él. Ami itt történik, irányadó az ország egészére nézve. Ezzel együtt nem hiszem, hogy a választások előtt a metró ügyében végleges megoldás születhet.

– Az Országimázs Központ tenderének győztese, a Happy End Kft. 4,2 milliárd forintot fordíthat a hazánkról külföldön alkotott kép javítására.

– Szerintem a hazánkról kialakult képet elsősorban külföldön és nem kampányszerűen kellene megváltoztatni. Az ilyen jellegű célkitűzéseket minden állam – így a miénk is – kitartó munkával külképviseletein keresztül tudja a legeredményesebben megvalósítani. A módszertől függetlenül azonban a legfontosabbnak azt tartanám, ha Magyarországról nem csak a csikós meg a gulyás jutna a külföldiek eszébe.

– Ha már a pénznél tartunk! Mit tart a magyar tőzsde immár hónapok óta tartó gyengélkedéséről?

– A tőzsde olyan, mint a hullámvasút. Tavaly ősz óta tartó mélyrepülése valójában senkinek nem jó. Még a Budapesti Vidámparknak sem. Az ugyanis, hogy a látogatók mennyit költhetnek a parkban, áttételesen a tőzsdétől is függ. Elemzőktől ezzel együtt azt hallottam, a magyar börze állapotából önmagában nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. A Vidámparknak elsősorban a családok konkrét anyagi lehetőségei a fontosak.

– A napokban napvilágot látott hírek szerint nem épülhet vízi vidámpark Balatonfüreden az úgynevezett görög falu mellett. Látna fantáziát egy korszerű Balaton-parti vidámparkban?

– A vízi vidámparknak biztosan lenne realitása. El tudom képzelni, hogy megfelelő helyen igény is lenne rá. Gazdaságilag azonban mindenképpen körül kell járni, hogy az alig két hónapig tartó balatoni idegenforgalmi szezon elegendő-e egy ilyen költséges beruházás eltartásához.

– A Budapesti Vidámpark számára hozott valami újat a húsvéti nyúl?

– Ha a parknak nem is, a látogatók számára biztosan. Reményeink szerint a fiatalok szívesen felülnek majd a 60 tonnás, 40 személy befogadására képes, 25 méter magasra lendülő Álomhajóra. A családokat ugyanakkor szintén megörvendeztetheti egy új szerzemény, a Méhecske néven bevezetett játék.

– A száj- és körömfájás terjedésére tekintettel a szomszédos állatkertbe csak egészségügyi cipőtisztítás után léphetnek be a látogatók.

– A marhavészhez nem értek. Ennek ellenére lehetséges, hogy az egész problémát kissé eltúlozzák. Mindenesetre az állatokat megtámadó betegség már a Vidámparknak is okozott kárt. Az Álomhajót szállító, Angliából érkező kamionokat csak fertőtlenítés után engedték át a határokon. Mivel a nagyméretű járműszerelvény fertőtlenítéséhez nem állt rendelkezésre mindenütt a megfelelő technika, az új játék több százkilométeres kerülőkkel jutott el hozzánk. Az út a vártnál két nappal tovább tartott. Így a vidámpark március 31-i nyitásakor az Álomhajó még nem volt készen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik