Gazdaság

Nagyok és szépek – Óriáskristályok

Világrekord méretű mesterséges kristályokat állítottak elő amerikai fizikusok.#<# A 60-70 centiméter magas képződmények átlagosan 317,5 kilogrammot nyomnak. Nagyok és szépek – Óriáskristályok 1A kutatók kálium-dihidrogén-foszfátból növesztették a szuperkristályokat, méghozzá mindössze 52 nap alatt, ez pedig csúcsnak számít, a természetben ugyanis a hasonló méretű képződmények kialakulásához évszázadokra, évezredekre van szükség.

Az óriási sóképződményeket az amerikaiak egy orosz vegyésznő receptje szerint gyártják. Az előállítás során egy mindössze körömnyi kristálymagot túltelített kálium-dihidrogén-foszfát oldatot tartalmazó tartályba helyeznek. A magból kiindulva a kristály növekedni kezd, ám annak érdekében, hogy szerkezete a lehető legszabályosabb legyen, az oldat hőmérsékletét állandóan emelni kell – ez megakadályozza, hogy az épülő és egyre nagyobb felületű test felszínén egyszerre túl nagy mennyiségű anyag váljon ki. A kísérletekben személyesen is részt vevő orosz kutatónő eljárásának fontos eleme, hogy a kiváló sót egy speciális adagoló berendezés segítségével folyamatosan pótolják, így a túltelített oldat koncentrációja mindig a kristálynövelés szempontjából optimális szinten tartható.

A Lawrence Livermore National Laboratory vegyészei az utóbbi esztendőkben egyre-másra döntötték meg saját kristálynövelési csúcsaikat. A behemót képződmények különböző kísérleteik során hasznosíthatók. A kristályok ugyanis sajátos optikai tulajdonságokkal rendelkeznek, többek között azzal, hogy képesek a rajtuk áthaladó infravörös lézersugarat UV nyalábbá alakítani. A kutatóknak erre többek között a magfúzióval kapcsolatos kísérleteikhez van szükségük; ezzel pedig elméletben korlátlan mennyiségű tiszta energiát lehetne előállítani a tengervízből.

A laboratórium vezetője szerint a kristálynövelési módszer még nem érte el lehetőségeinek felső határát: a jövőben még nagyobb és még szabályosabb szerkezetű sótűket lehet majd előállítani – ezzel is felgyorsítva a magfúziós kutatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik