Gazdaság

Kalapács alatt – Fiaskó

Először lépett a pódiumra a tavaszi aukciós sorozat elmúlt heti rendezvényének főszereplője, aki a szakmában korántsem ismeretlen.#<# A szentendrei galériákat hosszú évek óta sikeresen működtető Erdész-Menshikoff Aukciósház bemutatkozására a Hotel Intercontinentalban került sor. A "kalapálásra" maga Erdész László vállalkozott, saját bevallása szerint a társ, az 1985-óta Magyarországon tevékenykedő Viktor Menshikoff unszolására. Erdész László - aki a legnagyobb múltú hazai műkereskedők egyikeként több mint harminc esztendeje űzi a szakmát - ez idáig mereven ellenállt a porond csábításának, most is ódzkodott minden előzetes hírveréstől. "Döntsön a közönség, aki akar megtalál minket" - magyarázta a visszafogottságot a Figyelő Plusznak az árverést megelőző hétvégén a galériatulajdonos. Kalapács alatt  – Fiaskó 1Az események ezután leginkább egy rémálomhoz hasonlítottak. Az aukciót megelőző percekben még minden jel arra utalt, hogy az érdeklődőkhöz eljutott a hír, az Intercontinental halljában kamarazenekar, pezsgő emelte a hangulatot, majd a teremben kevésnek bizonyult a szék, többen a földön ülve várták a kezdést. Szokatlan volt a szakma kitüntető érdeklődése, az egymás rendezvényei iránt legtöbbször kevés – legalábbis személyes – figyelmet tanúsító konkurensek ezúttal kivétel nélkül megjelentek, és az árverések ismert, rendszeres vásárlói sem hiányoztak.

Kalapács alatt  – Fiaskó 2Elhangzott az első ajánlat, majd a következők, Koszta, Barcsay Scheiber, Szőnyi, Kádár, Egry, Kassák, Rippl-Rónai – és a teremben néma csend. Ezt az egyhangúságot csak elvétve törte meg néhány ajánlat, az egyórás aukció mérlege alig kéttucat eladott tételről tanúskodott, szemben a felkínált mintegy százötvennel. Az elkelt anyag zöméért sem licitáltak, a többségre megbízása volt a galériának, s a megbízó kikiáltási áron juthatott a kiválasztott alkotáshoz. Így 15 millióért ment el Bortnyik Sándor A festő és a vonal című 1969-ben datált, farostra festett képe, 2,9 millióért Mattis-Teutsch János Anya című alkotása, Kádár Béla Kalapos hölgy gyöngysorral című vegyes technikával készült műve. A kivételek között a teremben is érdeklődtek például Gábor Jenő Futballisták című, 1921-ben készült vásznáért, amelynél végül 2,5 milliós kikiáltás után 3,5 milliónál csapott le a kalapács. Ez az összeg egyébként megfelelt a katalógusban közölt becsérték alsó határának, míg a többi elkelt tétel esetében az ár messze elmaradt a galéria által közzétett minimumértéktől.

Hogy valójában mi a fiaskó oka, azt minden bizonnyal kiderítik az érintettek. Az árverésen részt vevő hozzáértők ad hoc véleményükben nagyjából egyetértettek abban, hogy az Erdész-Menshikoff páros, bár kiemelkedő anyagot hozott magával, az árazásnál túlzásba esett. A kikiáltási árak nagyjából az eladhatóság felső küszöbén voltak, a becsértékek pedig ezúttal irreálisak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik