Gazdaság

Japán váltó

Egy évvel és egy nappal hivatalba lépése után lemondott Mori Josiro japán kormányfő.#<# A népszerűtlen politikus az elmúlt fél év során több ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt élt túl, de végül mégis úgy döntött: megválik posztjától. A lépésnek legfeljebb csak az időzítése okozott meglepetést, voltak ugyanis olyan elemzők, akik arra számítottak, hogy Mori a nyári választásokig hivatalban marad. Az új - tizenkét év alatt a tizenegyedik - kormányfő a hírek szerint a napokon belül kinevezendő Hasimoto Rjutaro lesz, aki korábban már betöltötte ezt a posztot. Hasimotót szakmai körökben a költségvetési reformok híveként tartják számon. Japán váltó 1A miniszterelnök-váltás ellenére a japán kormány újabb gazdaságösztönző csomagról is döntött, amely ezúttal a régóta sürgetett szerkezetváltás elősegítésére is hivatott. A program a bankok számára előírja, hogy rossz hiteleiknek csaknem harmadától, mintegy 101 milliárd dollártól kell megszabadulniuk két év alatt. A bankszféra megtisztításának másik jeleként értékelendő, hogy – az új szabályozás szerint – csökkenteni kívánják a bankok portfóliójában lévő, egyre mérséklődő értékű részvények súlyát.

A reform irányába mutató kormányzati lépésekre a piac kedvezőtlenül reagált: a tokiói tőzsdén a banki papírok indexe közel 4 százalékot esett, s tovább gyengült a jen. Egy dollár immár 125 jent ér. A piac a jelek szerint a bejelentettnél is radikálisabb reformokat várt.

A japán gazdaság felemás fejlődését jelzi, hogy az üzleti szféra helyzetét a legjobban mérő jelzőszám, az úgynevezett Tankan-mutató az elmúlt két év növekvő trendje után 2001 első negyedévében csökkent. A felmérések azt mutatják, hogy a vállalatok leginkább az export miatt aggódnak. Várakozásaik szerint a külföldi kereslet ebben az évben nem nő, így a cégek a jen további gyengülésében lennének érdekeltek. De a japán valuta már így is 2,5 éves mélypontra esett a dollárral szemben, és az amerikai részről nemrégiben a japán kormány értésére adták: Washington nem érdekelt a jen további gyengülésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik