Gazdaság

Oscar-díj- Harci díszben

A Gladiátor Hollywoodban sem talált legyőzőre, a legjobb film díját#<# - valamint ezzel együtt a legtöbb, szám szerint öt kategóriában a legtöbb Oscart - a római korban játszódó, Ridley Scott rendezte alkotásnak ítélték ebben az esztendőben. E filmnek jutott a legjobb férfi főszereplő díja (Russell Crowe alakításának elismeréseként), valamint a legjobb jelmez, a legjobb hangeffektusok és a legjobb képi effektusok díja. Oscar-díj- Harci díszben 1A nagy rivális, a tajvani gyártású, kínai (mandarin) nyelvű, Ang Lee rendezte Tigris és sárkány – az amerikaiak távol-keleti harcművészet iránti hódolata jeléül – a legjobb nem angol nyelvű filmért járó Oscart kapta meg, valamint emellett a legjobb látvány, a legjobb operatőri munka (Peter Pau) és a legjobb eredeti filmzene díját. A Tigris és sárkány egyébként már a díjkiosztás előtt rekordot döntött az Egyesült Államokban, a feliratos filmek történetében soha nem látott bevételt hozott a forgalmazóknak, akiknek kasszájába ez idáig 100 millió dollárt meghaladó összeg folyt be.

Több elismerésben is részesült Hollywoodban a drogfogyasztás és illegális kábítószer-kereskedelem problematikáját – amerikai és mexikói közegben – bemutató film, a Traffic. Ennek rendezője, Steven Soderbergh kapta például a legjobb rendező díját. Nem okozott senkinek meglepetést a legjobb női főszereplő díjával jutalmazott Julia Roberts személye, aki az Erin Brockovich – Zűrös természet című filmben egy környezetvédelmi aktivistanőt játszott.

A magyar Oscar-sikerekben bízóknak csalódniuk kellett, hiszen sem Koltai Lajos – a Maléna operatőre -, sem a Marozsán Erika főszereplésével, Nagy András operatőri munkájával készült One Day Crossing című rövidfilm nem részesült elismerésben, bár a szakma, különösen Koltai esetében, meg van győződve arról, hogy a díj megszerzése csak idő kérdése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik