Gazdaság

CEBIT 2001 – Homályos jövő

A high-tech szektor pénzügyi problémái ellenére pompázatos seregszemle volt az idén is a hannoveri CeBIT, amely a mobilitás jegyében zajlott. A sztárok a PC-k helyett a zsebben elférő, a mobiltelefonnal is egyesíthető kézi számító-gépek voltak. Csak azt nem lehet tudni, ki fog fizetni a méregdrágán kifejlesztett technikai csodákért.

Valami szokatlan történik, jöjjön és csodálkozzon – szólt a hatnapos nyitva tartása alatt a becslések szerint csaknem egymillió látogatót fogadó hannoveri CeBIT egyik kiállítójának idei szlogenje. A telekommunikációs ipar legrangosabb nemzetközi eseményeként számon tartott rendezvényt persze legfeljebb azok találták szokatlan látványosságnak, akik első alkalommal látogatták. Csodálkozni való viszont valóban akadt szépszámmal.

A LÁTSZAT CSAL. Némi meglepetésre adhatott okot, hogy miközben a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon a világ legnagyobb vezető kommunikációs cégei egymás után kapják a rosszabbnál rosszabb minősítéseket, a CeBIT-en a látogatók nem igazán érzékelhették az ágazat válságát. A kiállítók száma felülmúlta az előző évit. Mintegy hatvan országból több mint 8 ezer cég összesen 422 ezer négyzetméteren igyekezett bemutatni legfrissebb, gyakran valójában még nem is működő újdonságait.

CEBIT 2001 – Homályos jövő 1Az avatottak szerint azonban a látszat csal: a minden eddiginél káprázatosabb felvonulás önmagában elegendő bizonyíték az ágazat válságára. A CeBIT-en való szereplés a kiállítók minden igyekezete ellenére sokkal inkább hatással volt a prospektusok gyűjtögetésébe temetkezőkre, mint a lehetséges befektetőkre. Azt pedig csak végképp találgatni lehet, mennyire befolyásolta az ágazat cégeinek általános megítélését, hogy teljes informatikai és kommunikációs káosz, fejetlenség jegyében zajlott le a CeBIT: éppen a mobiltelefonok és az internetes eszközök nem működtek.

Abból persze az illetékesek sem csinálhatnak titkot, hogy korábbi piaci várakozásaik túlzottak voltak. Az új technológiák, köztük a mobiltelefónia harmadik generációjaként számon tartott UMTS piaci bevezetésének üteméről, várható fogadtatásáról mindenkitől a tavalyinál érezhetően visszafogottabb prognózisokat lehetett hallani. Robert L. Growney, a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártójának, az amerikai Motorolának az elnöke például arról beszélt, hogy mivel a harmadik generációs rendszerek rendkívül költségesek, a kommunikációs ágazat meghatározó cégei egyelőre az elérhetőbb megoldásokra koncentrálnak. Köztük a csomagkapcsolt mobil adatátvitel lehetőségeinek (GPRS) megteremtésére.

CEBIT 2001 – Homályos jövő 2VAN ÚJ A WAP ALATT. És valóban, a CeBIT-en kiállító mobiltelefon-gyártók között szinte nem is akadt olyan, amely megengedhette volna magának, hogy szégyenszemre a GPRS hálózatok használatára képtelen készülékekkel szerepeljen. A hannoveri kiállításon debütált első ilyen mobiltelefonjával a Panasonic. A GD 95 jelű készülék az ígéretek szerint a második negyedév végén jelenik meg Nyugat-Európában. A Panasonic korábbi készülékeihez képest szokatlanul nagy, 16 karakter hosszú és 10 soros kijelzővel ellátott masina a beérkező SMS-eket képes egyben megjeleníteni. Legfontosabb újdonsága, hogy WAP-böngészője a csomagkapcsolt adatátvitelnek köszönhetően lényegesen gyorsabb az eddigieknél.

Szintén Hannoverre tartogatta GPRS-es telefonjait a Nokia is, amely a high-tech modellek közé sorolja új 6310-es jelű telefonját. A GPRS, a WAP-böngésző mellett már bluetoothos – mikrohullámú kapcsolattartásra is alkalmas – készülék csak a negyedik negyedévben kerül kereskedelmi forgalomba. Magyarországi bemutatkozása így az év vége előtt aligha várható. Ennél korábban, már az ősszel megjelenhet a szolgáltatók kínálatában a szintén GPRS-es Nokia 8310-es.

CEBIT 2001 – Homályos jövő 3A két és feledik generáció úttörőjének számító Motorola már előzetesen beharangozott és bemutatott GPRS készülékcsaládjával volt jelen Hannoverben. A Timeport sorozat legújabb tagjai, a Magyarországon már kapható 260-as és a hamarosan érkező 280-as mellett a legfeltűnőbb érdekesség az Accompli 008 jelű készülék volt. Az inkább kézi számítógéphez, mint telefonhoz hasonlító, felhajtható fedelű masina érdekessége, hogy minden szolgáltatását egyetlen kezelőfelületen, az érintésérzékeny képernyőn lehet elérni editáló ceruzával. A tárcsázáshoz szükséges billentyűzet a telefon ikonra “klikkelve” jelenik meg a képernyőn. A jobb PDA-khoz hasonlóan kézírás-felismerővel ellátott Accomli 008 nemcsak az európai karaktereket, de kínai írásjeleket is azonosítja.

CEBIT 2001 – Homályos jövő 4JÖVŐ-VÍZIÓK. A 3G rendszerek és a hozzájuk tartozó készülékek piaci megjelenése ma távolabbinak látszik, mint egy évvel ezelőtt. Ennek ellenére a kommunikációs cégek kínosan ügyelnek rá, hogy miközben az eddiginél megfontoltabb technológiaváltásról, lassabb előrenyomulásról beszélnek, ne csináljanak pusztán mozivászonra való fantasztikumot a UMTS-rendszerekből és lehetőségeikből. A mobiltelefonon is elérhető, színes mozgókép-továbbításról a fejlesztésben élenjárók az idén is megemlékeztek. A mindennapi használatra valóban alkalmas videotelefonokra ezzel együtt még várni kell. Praktikus, a hétköznapi használói szokásoknak megfelelni képes megoldások jobbára csak a látványos trükkfilmeken léteznek.

CEBIT 2001 – Homályos jövő 5A James Bond által használt szerkentyűköz hasonló, az igazi készülékekhez megtévesztésig hasonló működésképtelen műanyag dobozból – vagy ahogy telefonos berkekben hívják damiból – ezzel együtt a gyártók több százat be tudnak mutatni. A Motorola például a nyakékbe épített web-kamerából, fülbevalóval kombinált vezeték nélküli handsetből, illetve bőr csuklóvédőbe applikált billentyűzetből és kijelzőből álló megoldásával vadította az érdeklődőket. De harmadik generációs újdonságai közé tartozik az egyelőre Multimédia Writer néven jegyzett szerkezet is, amely beépített Web-kamerája segítségével színes, elektronikusan tárolt video fájlok készítésére és fogadására lesz képes. A készülék képernyőjén lejátszható felvételeket a mobil internetes szolgáltatásoknak köszönhetően e-mailbe csomagolva el is küldhetjük.

CEBIT 2001 – Homályos jövő 6A kézi számítógépekhez hasonló telefon-víziók szintén sok gyártó fejlesztőinek agyát megmozgatták. Az azonban, hogy ezek a különlegességek mikor válnak damiból valósággá, legalább annyira kérdéses, mint az, hogy a szokatlan megoldások közül melyik nyeri el majd a felhasználók tömegeinek szimpátiáját.

KÜTYÜK. A mobiltelefónia területén évek óta várt generációváltás elhúzódása ellenére nem maradtak csemege nélkül, akik divatos “játékszerekről” ábrándoznak. Ilyen apró különlegesség a Nokia mobiltelefonokhoz csatlakoztatható MP3-as lejátszója, a HDR1-es. Az FM rádióadások vételére, audio fájlok letöltésére képes, 32 megabájtnyi memóriájában minőségtől, formátumtól függően akár 60 percnyi hangfelvétel tárolására és lejátszására alkalmas, handsetként is funkcionáló, alig néhány centiméteres szerkezet a telefonnal és a fülhallgatókkal egyaránt vezetéken tartja a kapcsolatot. Így használójának valósággal be kell drótoznia magát.

CEBIT 2001 – Homályos jövő 7Más úton járt hangfelvételek lejátszására alkalmas mobiltelefonjának fejlesztésénél a Sony. Kissé komplikált elnevezésű, CMD-MZ5 jelű mobiltelefonja összesen két órányi hangfelvétel tárolására és lejátszására alkalmas. A szép kivitelű szerkezet CD-ről, illetve más hanghordozókról is képes átvenni az audio felvételeket. Emellett az sem elhanyagolható, hogy a Sony eme telefonja 500 bejegyzést tud tárolni. Minden névhez három telefonszám, e-mail cím, illetve egyéb személyes adat kapcsolható.

A Nokia újdonságokkal lepte meg már bevált kommunikátorainak kedvelőit is. A Nokia 9210 már nem csupán elektronikus levelezésre, internetezésre, hangfelvételek és fekete-fehér fotók küldözgetésére alkalmas. Az új kommunikátor néhány perces, elektronikusan tárolt videofelvételek lejátszására is használható. A finn cég standjának látogatói a többi között a Charlie Angyalai című mozifilmből nézhettek meg részleteket – a 9210-es úgy 3×4 centiméteres képernyőablakában.

CEBIT 2001 – Homályos jövő 8DRÓTGUBANC. A vezetékes kommunikáció a Deutsche Telekom (DT) markáns jelenléte és több száz négyzetméteres standja ellenére látszólag háttérbe szorult. A telefonközponti alkalmazásokkal foglalkozó standok a többinél visszafogottabb érdeklődést keltettek. A hagyományos vezetékes telefonokkal, vagy asztali számítógépekkel felvonuló kiállítóknál még vendégmentes üresjáratok is előfordultak, miközben a mobilszámítógépeket, PDA-kat bemutatók alig győzték a látogatói rohamot.

Több újdonsággal igyekezett fokozni a kézi számítógépek iránti, már amúgy is igen élénk érdeklődést a Palm. Az m505-ös modell színes kijelzőt kapott, amelyet a cég szakemberei szerint a multimédiás alkalmazások igénybevételénél értékelnek majd a felhasználók. A már hagyományos módon, modemen, mobiltelefonon keresztül internetezésre, elektronikus levelezésre alkalmas készülék univerzális csatlakozási lehetőségeinek köszönhetően számos, korábban nem használt eszköz fogadására is képes lesz az ígéretek szerint. A Palm új modelljeihez videokamerát, bluetooth egységet, GPS helyzetmeghatározó rendszert is csatlakoztatni lehet.

A vezeték nélküli internetezés másik éllovasa, a Psion már ismert készülékeinek továbbfejlesztett változatatival szerepelt. A bemutatott kézi számítógépei között nem volt igazi újdonság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik