Gazdaság

Rizikó nélkül nincs üzlet,

tudja ezt mindenki. Általában mégsem szokás azzal számolni, hogy egy tranzakció lezárása után nem sokkal, a körülmények legkellemetlenebb konstellációja jön létre.#<# Márpedig a Matávval pontosan ez történt: nem egészen két hónappal azután, hogy a Maktel macedón telefontársaság többségi tulajdonának megszerzését bejelentette, éppen Macedóniában lángolt fel a Balkán legújabb tűzfészke.
A távközlési ipar világszerte tavaly ősz óta gyengélkedik, s ez az oka a Matáv rossz tőzsdei szereplésének. A részvényárfolyam már régóta csökkenő tendenciát mutat, ezért nem tudni pontosan, mekkora rizikónak értékelik a Matáv szempontjából a befektetők a koszovói-macedón határon kialakult fegyveres konfliktust. Az elemzők egyelőre nem látnak okot pánikra, úgy ítélik meg, hogy a helyzet nem eszkalálódik, s az élet Tetovo környékén is hamarosan visszatér a megszokott kerékvágásba.

Ezt természetesen nemcsak a Matáv befektetői remélik, sajnos mégis elképzelhető, hogy – miként az egy évtizede tartó véres balkáni háborúk során annyiszor – most sem ül el gyorsan a csatazaj. Ebben az esetben fájhat a Matáv vezetőinek a feje a 343 milliót eurót meghaladó vételár miatt, amelyet a magyar telefontársaság körül létrejött Stonebridge Communications AD a Maktel 51 százalékáért kifizetett. Egy tartós konfliktus a telefontársaság jelentős leértékelődését is maga után vonhatja.

Hiba volna megkérdőjelezni a Matáv regionális terjeszkedési stratégiáját a legutóbbi napok eseményei miatt, már csak azért is, mert nem sok dobása volt eddig a magyar vezető telekommunikációs vállalatnak. Helyesen tették a Matáv vezetői, hogy kapva az alkalmon, ajánlatot tettek a macedón állami cég többségi részesedésére. Elgondolkodtató azonban, hogy a konkurensek részéről meglehetősen csekély volt az érdeklődés a Maktel iránt. Remélhetőleg a Matáv illetékesei felmérték a bizonytalan politikai helyzetből fakadó rizikókat, hiszen Macedónia szomszédai – koszovói albánok, albániai albánok, bolgárok és görögök, hogy a szerbekről ne is beszéljünk – fenntartásokkal viseltetnek a skopjei vezetés alatt álló állammal szemben. A pályázat során erről azonban nem sok szó esett.

Rizikó nélkül ugyan nincsen üzlet, de a veszélyekkel tisztában kell lenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik