Gazdaság

SZJA 2000 – Vallomás

Március 20-áig lehet az szjabevallásokat pótlékmentesen eljuttatni az adóhatósághoz.

Amire különösen figyelni kellALAPADATOK.

A bevallás első oldalán pontosan meg kell jelölni, hogy a különböző mellékletekből hányat töltött ki az adózó. Az adót vagy járulékot visszaigénylők feltétlenül jelezzék a visszaigénylés tényét ezen az oldalon, s nyilatkozzanak arról is, hogy van-e köztartozásuk. Az itt található pénzintézeti bankszámlaszám, illetve postacím megjelölése rovatokat csak a visszaigénylőknek kell kitölteni, de csak az egyiket. Itt kell közölni azt is, hogy az szja 1-1 százalékáról rendelkezett-e az adózó.

NYILATKOZATOK.A mellékletek közül a 0053-01-es lapon lehet megtenni a különböző nyilatkozatokat: ezek közül a tévékészülék üzemeltetésére vonatkozó kitöltése kötelező, mert ennek hiányában a bevallás érvénytelen.

CSALÁDI KEDVEZMÉNY.Ha a házastársak megosztják egymás között, akkor feltétlenül töltsék ki a 0053-05-ös lapot is, ahol az eltartottak és a házastárs azonosító adatait kell feltüntetni.

ADÓJÓVÁÍRÁS.Ez csak a bérjövedelem után jár, de ha az összjövedelem az 1,2 millió forintot elérte – akár úgy is, hogy az ingatlanértékesítésből származó jövedelmet lakáscélra fordította a magánszemély -, akkor egyáltalán nem vehető igénybe.

BEFEKTETÉSI ADÓHITEL.Az ezt visszafizetők ne keverjék össze, hogy mikor kell a 20 és mikor a 30 százalék kedvezményt visszafizetni.

INGATLANÉRTÉKESÍTÉS.Ez után a jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a bevételből levonjuk a költségeket: s nemcsak az ingatlan szerzéskori értékét, hanem az esetlegesen végrehajtott értéknövelő beruházásokat, s az átruházással kapcsolatos kiadásokat is. Az ingatlanértékesítésből származó jövedelem utáni adót csak akkor nem kell megfizetni, ha ez év március 20-áig – s nem 2000. december végéig – lakáscélú kedvezményre jogosult az adózó. Az ezt bizonyító iratokat nem kell az adóbevallással együtt beküldeni az adóhatósághoz.

EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS.Bizonyos esetekben a magánszemélynek kell ilyet fizetnie, például akkor, ha nem fizetett utána senki tételes eho-t, vagy ha költségkülönbözet miatt 12 százalékos különadó fizetésére is kötelezett, akkor még százalékos eho-val is terhelik.

Szinte teljes egészében “kidobhatják” az adóhatóságtól kapott nyomtatványcsomagot azok, akik nem szeretnek papírokkal bíbelődni, az internet segítségével ugyanis jóval könnyebben – s főleg gyorsabban – juthatnak túl a bevallás kitöltésének egyébként nem túl kellemes percein. Az idén ugyanis már az internetről letöltött és onnan kinyomtatott dokumentumot is elfogadja a hivatal, az elektronikus úton történő “visszalövésre” viszont még várni kell két évet. A nyomtatványkitöltő és ellenőrző programok egyébként igen népszerűek: az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapjáról február végéig már közel százezer letöltés történt. A hivatal elnökhelyettese, Vámosi-Nagy Szabolcs számára ez azért örömteli, mert e csatornán a hibátlan bevallások ömlenek be – ezekkel nincs gond, gyorsan feldolgozhatók.

Az adóhatóság a következő napokban bevallási dömpingre számít, hiszen egyelőre a remélt 2,2 millió önbevallónak csak kis része teljesítette ez irányú kötelezettségét. Azok a magánszemélyek egyébként, akik nem akarnak pénzhez jutni az államkasszától, mostanában nyugodtan “aludhatnak”: az adóhatóság békén hagyja őket. “Akik nem igényelnek vissza adót, illetve befizetők, azok bevallásait most félretesszük” – nyújtott felvilágosítást Varga Árpád szakmai elnökhelyettes. Ez persze nem vonatkozik a nem feldolgozható, számszaki vagy egyéb hibát tartalmazó küldeményekre. Ezekben az esetekben igyekszik az adóhatóság saját hatáskörben, illetve az adózóval telefonon történő egyeztetés útján korrigálni. Ám ha olyan hiba merült fel, amely megváltoztatja az adó összegét, akkor az adózónak személyesen fel kell keresnie a hivatalt.

A visszaigénylő pozícióban lévők viszont állítólag hamar sorra kerülnek. “A kontroll adatok jó része is csak március 20-a után jut el a hivatalhoz – hangsúlyozta Varga Árpád -, ez is az egyik oka lehet annak, ha a magánszemélyt berendelik az adóhatósághoz az adókötelezettséget érintő valamennyi papírjával.” Az APEH érzékenysége persze “változékony”: naponta módosulhat, hogy mekkora összegű visszaigénylés jogosságának vizsgálatába fog bele a hivatal. Nyilvánvaló az is, hogy a beérkezett bevallások számának növekedésével egyre jobbak az esélyek az ellenőrzés elkerüléséhez. Március elejéig egyébként összesen már 3,7 milliárd – átlagosan 26 ezer – forintot utalt ki az APEH közel 140 ezer adózónak, a rekord pedig eddig egy 25 millió forintos kifizetés volt.

Internetes bevallás• Az APEH honlapján (www.apeh.hu) a Szoftverek menüponton keresztül juthatunk el a letölthető programok listájához

• A “normál” magánszemélynek két programot kell letöltenie a gépén: először a ny2001_.exe keretprogramot, majd ugyanabba a könyvtárba kell lementeni a 0053-as szja-bevallás nyomtatványát is

• ny2001_exe fájlt kell elindítani, amely érzékeli, hogy a 0053-as bevallás is le van töltve, így automatikusan elvégzi az installálást

• Ezután meg lehet kezdeni a bevallási nyomtatvány értelemszerű kitöltését; a kitöltési útmutatót feltétlenül használjuk, ha valamit nem enged a program, ne próbálkozzunk többször, inkább még egyszer olvassuk el az útmutatót

• A kiegészítő lapokhoz csak akkor enged a program, ha a bevallás első oldalán megjelöltük, hogy azt kitöltöttük

Az ellenőrzés persze gyakran azt állapítja meg, hogy a visszaigénylés nem jogos. Az adózók gyakori hibája volt, hogy a befektetési adóhitelnél rosszul vezették át az előző évi adatokat. Arra is több példa akadt, hogy az önkéntes biztosítópénztárba a munkáltató támogató adománya után az adókedvezményt igénybe vette a magánszemély, ám az egyéb jövedelmek között már elfelejtette szerepeltetni azt. A tévedések egyébként sokba kerülhetnek: a jogtalan visszaigénylések összege után az adóhatóság akár 50 százalékos adóbírságot is kiszabhat, akkor is, ha a kiutalásra nem került sor. “A magánszemélyek esetében azonban általában ennél kisebb szorzót alkalmazunk adóbírság esetén” – árulta el Varga Árpád.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik