Gazdaság

Heti portfólió – Kellemeset a biztossal

Heti portfólió – Kellemeset a biztossal 1Kellemetlen árfolyam-csökkenési folyamat zajlott le a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az utóbbi hetek során.#<# Ezt nemcsak a vártnál gyengébb vállalati eredmények okozták - fejtegeti Miró József, a Cashline Broker elemzője -, szerepet játszott benne az amerikai gazdaság lassulása és a profit warningok dömpingje nyomán világszerte tapasztalható elkedvetlenedés is. Kisebb mértékben a török válság is nyomást gyakorolt a hazai árfolyamokra. Az amerikai gazdaság legfeljebb az év második felében támadhat fel, s addig is erős hatással lesz a budapesti börzére a borús nemzetközi hangulat.
Heti portfólió – Kellemeset a biztossal 2Az első negyedév vállalati eredményeiben sem várható lényeges javulás – véli az elemző, aki éppen ezért olyan portfóliót állított össze, amely ötvözi a stabil jövedelem biztonságát és magában hordozza a növekedési potenciált is. A portfólió felét 2, illetve 3 éves államkötvényekkel javasolja feltölteni. A tőke 15-15 százalékát pedig az OTP és a NABI részvényébe fektetné. Az OTP-t stabil növekedési kilátásai miatt favorizálja. A hitelexpanzió, a nem kamat jellegű bevételek növekedése és a leányvállalatok jó szereplése – dacára a csökkenő marzsoknak – továbbra is dinamikus eredménybővülést ígér. Kedvező hatása lehet még a Postabank megvételének és egy esetleges akvizíciónak a régióban. A NABI esetében is jók a fundamentális kilátások, ráadásul a részvény alulértékelt. Az elkövetkező néhány évre komoly megrendelései vannak.

A napokban várhatóMAGYAR MAKROMUTATÓK

A külkereskedelmi mérleg idei első havi adata március 9-én jelenik meg, majd 13-án az ipari termelés februári változásának végleges adatát közli a Központi Statisztikai Hivatal. A februári fogyasztói árindex március 13-án jelenik meg; az elemzői konszenzus a havi ütemet 1,2 százalékra, a 12 havi elmozdulást 10,2 százalékra várja.

AMERIK AI AD ATOK Az Egyesült Államokban március 9-én jelennek meg a munkaerőpiac februári mérőszámai, így a becslések szerint stagnálást mutató munkanélküliségi ráta (4,2 százalék), illetve az átlagos órabérek havi növekménye (az elemzők 0,3 százalékos emelkedést várnak). Ugyanezen a napon adják ki a nagykereskedelmi készleteinek januári növekedési adatát.

EURÓP AI INDEXEKMárcius 8-án előzetes adatot közölnek arról, hogy az euró-övezetben miként nőtt a GDP 2000. negyedik negyedévében. A befektetők március 15-én az Európai Központi Bank döntését ismerhetik meg a kamatszint felülvizsgálatáról. Nagy-Britanniában az ipari termelés januári változását 9-én, a februári termelői árindexet 12-én, a munkaerő-piaci adatokat – a munkanélküliségi rátát, az átlagkereseteket és a bérköltség indexet – pedig 14-én tárják a nyilvánosság elé.

NEMZETKÖZI TŐZSDEI CÉGEK Amerikából két jelentős Nasdaq-tag, a Costco nagykereskedelmi lánc és az Oracle szoftveróriás eredményét publikálják, az előbbiét március 8-án, az utóbbiét 15-én. Európában a francia Vivendi- csoport március 9-én, az AX A pénzintézet pedig 15-én közli múlt évi eredményeit.

Bár a Mol jövőjét nem tisztán a fundamentumok határozzák meg, a szakember az olajcég papírját 10 százalékos súllyal állította be. A világgazdaság lassulásának hatására az idén az olajtermékek jövedelmezősége csökkenni fog, míg a gázüzletágon valószínűleg a tavalyihoz hasonló, 100 milliárd körüli veszteség keletkezik. Ezért a veszteséges üzletág egy részétől kénytelen lesz megválni a társaság, ami nemcsak eredményét, pénzügyi pozícióját javíthatja, de elősegítheti akvizíciós terveinek megvalósítását is.

A Pannonplast jó évnek néz elébe. Az elmúlt fél évben az alapanyagárak érezhetően csökkentek, ennek következtében a második negyedévre a cég jövedelmezőségében komoly javulás várható. Ennek tükrében Miró József ezt a papírt is alulértékeltnek tartja, és vételre ajánlja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik