Gazdaság

Államháztartás,egyensúly – Többletek évadja

Államháztartás,egyensúly – Többletek évadja 1Az államháztartás elmúlt évi teljesítménye igen jó volt, az elsődleges bevételek folyamatosan túllépték az időarányos mértéket.#<# A bevételek közül az áfa 134 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadó 60 milliárddal, a vám- és importbefizetések pedig 18 milliárddal haladták meg a tervezettet. A központi költségvetés elsődleges bevételeinek főösszege mintegy 210 milliárd forinttal múlta felül az előirányzatot. A hiány csökkentése helyett a kormány a többletforrások elköltését hagyta jóvá. Az államháztartás elsődleges többlete 260 milliárd forint lett, ami a GDP 2,1 százalékának felel meg. Államháztartás,egyensúly – Többletek évadja 2Összességében a 2000. évi költségvetés ténylegesen restriktív volt, érdemben segítve a makrogazdasági egyensúlyt. Az idei irányszámok viszont a fiskális szigor fellazulására és a jövedelempolitika expanzív jellegére utalnak. A belföldi felhasználás gyorsulása és a finanszírozási szükséglet növekedése, valamint az egyes szektorok megtakarítási hajlandóságának megtorpanása mellett a külső adósság emelkedése is reális veszély.

Forián Szabó Gergely, a Budapest Alapkezelő elemzője: “Rég nem volt ilyen szerencsés helyzetben az államháztartás. A tervezettnél lényegesen magasabb infláció miatt a kassza duzzad a többletbevételektől, amelyből mintegy 200 milliárd forintot “tettek félre” a következő esztendőkre. A már korábban is bevált technikák mellett tavaly bevezetésre került a “letéti számla” fogalma is, nyíltan lehetővé téve a 2000. év számlájára 2001-ben történő költekezést. Az idén és jövőre a külső egyensúlyt illetően kedvezőtlenül sülhetnek el az átcsoportosítások. A múlt évről áthozott tételek mellett az idén is jelentős, körülbelül 200 milliárd forintnyi extra bevétel elköltése, vagy »bespájzolása« kerülhet napirendre. A részleges továbbgörgetésnek egyre nagyobb a valószínûsége. Az idei többletek – az áthozott tételekkel együtt – ugyanis nehezen költhetők el egy-másfél év leforgása alatt. A Pénzügyminisztérium szakemberei azonban nyilván az idén is gondoskodnak majd arról, hogy a hiány “tényadata” ne térjen el túlzottan a tervezettől.”

A folyó fizetési mérleg hiánya csökkent 2000-ben, egyenlege a 2,0-2,2 milliárd eurós prognózisokkal szemben mindösszesen 1,9 milliárdos passzívumot mutatott. Az áruforgalom romló export-import arányát az idegenforgalmi szolgáltatások javuló egyenlege ellensúlyozni tudta. A turizmus devizabevételei az elmúlt években dinamikusan nőttek, az aktívum tavaly elérte a 2,5 milliárd eurót. A többi szolgáltatás egyenlege azonban továbbra is negatív volt, körükben az év egészében több mint 600 millió eurós hiány alakult ki.

Budget and equlibrium – A season of surpluses

Államháztartás,egyensúly – Többletek évadja 3 The general budget performed rather well in 2000: primary revenues for any given period of time surpassed projected figures. Sales tax revenues were 134 billion, income tax revenues 60 billion, customs and import revenues 18 billion HUF up from the budgeted amount. Primary budget revenues were almost 210 billion HUF higher than planned. The government, instead of using this surplus to reduce the deficit, authorized its spending. The primary surplus of the general budget was 260 billion HUF, or 2.1 percent of the GDP.

Államháztartás,egyensúly – Többletek évadja 4Overall, however, last year’s budget was restrictive and an effective tool in improving macroeconomic balance. This year’s figures, on the other hand, indicate the loosening of so far tightly held fiscal reins and the onset of an expansive spending policy. The acceleration of domestic consumption together with higher demand for financing and a declining savings rate poses a genuine threat of increasing foreign debts.

The deficit of the current accounts balance was only 1.9 billion euros in 2000, less than the earlier forecast 2.0-2.2 billion euros. The deteriorating foreign trade balance was offset by the improving balance of tourism-related services. Tourism-generated foreign currency revenues have now for years growing robustly: the surplus reached 2.5 billion euros last year. Other services, however, ended the year with an overall deficit of more than 600 million euros.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik