Gazdaság

Teljes moziélmény – Illatautomata a nézőtéren

A zene mellett hamarosan illatokkal is fokozzák majd a hangulatot a mozikban; egy indiai feltaláló rendszere a különböző jelenetekhez a megfelelő szaggal árasztja el a nézőteret.#<# A tervezett szagosító szisztéma egy több százféle vegyületet tartalmazó illatarchívumból, egy számítógépből és egy ventilátorrendszerből áll. Teljes moziélmény – Illatautomata a nézőtéren 1Szagos mozival régóta kísérleteznek az Egyesült Államokban, de a tudománynak ezekben a kezdeményezésekben egyelőre kevés szerep jut: a vetített filmek sarkában időnként különböző szimbólumok jelennek meg, amikor a néző ezeket észreveszi, felbontja a jegye mellé kapott illatos tasakokat. Az ötlet nem rossz, a megvalósítás azonban nehézkes: a szagos zacskókkal való bíbelődés inkább közösségi, mint filmélmény.

Az új számítógépes rendszer másképp működik. A film időkódjához igazított program felügyeli, hogy mikor, milyen illatanyagot kell kiszabadítani az automatából; a szag aztán egy rafinált fúvókarendszer segítségével kerül a sorok közé. Az illatosító azonban még nem minden, a feltaláló tökéletes illúzióra törekszik: ha a vetítőterembe az általa tervezett intelligens légkondicionáló berendezést szerelik fel, akkor az mindig a vásznon látható évszaknak vagy időjárásnak megfelelő hőmérsékletet varázsolná a nézőtérre.

A feltaláló arra számít, hogy a rendszert elsősorban az illatszer-reklámok vetítésénél vetik majd be. Távlati tervei között szerepel, hogy televízióhoz csatlakoztatható szagautomatákat is kifejleszt, ezek működtetését az adásban kódolt, szabványosított jelek irányítanák. A reményteljes ázsiai találmány nemzetközi szabadalmi bejegyzéseit az indiai kutatásfejlesztési minisztérium szponzorálta, a hivatal illetékesei szerint a prototípus kifejlesztése nagyjából 100 ezer dolláros befektetést igényel majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik