Gazdaság

Kétarcú euró-zóna

Az euró-zóna ipari termelése tavaly decemberben 2 százalékkal nőtt novemberhez képest, jócskán meghaladva a 0,4 százalékos elemzői várakozásokat.#<# Éves összehasonlításban a közös valutát alkalmazó országok együttes ipari teljesítménye 2000 utolsó hónapjában 8 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit (lásd a grafikont). Kétarcú euró-zóna 1Akár az euró-zónát, akár további három tagállamával az Európai Unió egészét vesszük szemügyre, a mutatók tagállamonkénti bontásban jelentős szóródást jeleznek. Tavaly – 13, 11, illetve 10 százalékos növekményt produkálva – az olasz, a dán és a német ipari termelés húzta fel az unió átlagát. A nemrégiben még prosperáló Spanyolországban és a valutaövezeten kívüli Nagy-Britanniában a termelésbővülés viszont még a 2 százalékot sem érte el.

Az átlagos ipari termelési indexek számottevő tavalyi növekménye a jelek szerint csak átmenti fejlemény volt. A fogyasztói és üzleti bizalmi indexek 2001 első két hónapjában csökkenést mutatnak. Az amerikai gazdaság lassulását azok az országok sínylik meg, amelyek exportjukon keresztül a leginkább kötődnek az amerikai gazdasághoz. Ilyen például Németország, ahol a 2001-re szóló legfrissebb előrejelzések már csak a GDP 2,4 százalékos bővülésével számolnak.

Az Európai Központi Bank (ECB) mindeddig kivárt. A kormányzó tanács következő ülésén, március elsején azonban elképzelhető, hogy a növekedést elősegítendő az ECB 25 bázispontos kamatvágást hajt végre. Az euró-zóna viszonylagos zártsága ellenére ugyanis illúzió, hogy a valutaövezet minden országa ellenszegüljön a tengerentúli trendnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik