Gazdaság

Kalapács alatt – Rembrandt a kaszinóból

Kalapács alatt – Rembrandt a kaszinóból 1Robert Noortman Maastrichtból utazott New York-ba, hogy a Christie’s januári árverésén megszerezze, amit a hírek szerint jó előre kiválasztott.#<# Vágya valóra vált, a kereskedő lett a győztese a heves licitnek, amelynek tétje egy fiatalkori Rembrandt-alkotás volt. Az 1633-ban készült mű egy szakállas férfit ábrázol vörös öltözékben, és a képet előzetesen 6-8 millió dollárra becsülték a szakértők. A visszafogott becsértéket - három évvel ezelőtt a Sotheby's árverésén 9,1 millió dollárért cserélt gazdát ugyanezen mű - azzal magyarázták a hozzáértők, hogy a vászon "vesztett frissességéből", és különben is, egy ilyen művet legalább 20 évig kell őrizni. Nos tulajdonosa, Steve Wynn, aki egy Las Vegas-i kaszinó falán tartotta szerzeményét, fittyet hányt erre az etikettre. Kockáztatott és nyert. Szerzeménye három év alatt 50 százalékkal értékelődött fel, az említett maastrichti kereskedő pénztárcája ugyanis 12,7 millió dollárral lett könnyebb az alku végén. Ha ehhez hozzáteszszük, hogy Robert Noortman alig egy hónappal ezelőtt Londonban, ugyancsak a Christie's árverésén, amelyen Batsheva de Rothschild kollekciója került kalapács alá, 19,8 millió fontot (28,6 millió dollárt) adott egy másik Rembrandtért, amelyen egy idős asszonyt örökített meg a mester, akkor nem túlzás a kijelentés, miszerint a holland galériásnak semmi sem drága, ha Rembrandtról van szó. Mellesleg a londoni kalapácsár Rembrandt-rekordként került be a krónikákba.

FotórekordPárizsban 2,7 millió francia frankot (410 ezer eurót) adott egy közelmúltbeli aukción egy gyűjtő Gustave Le Gray 1857-ben készült fotójáért, amelyen a Szajnát örökítette meg a művész a Pont Carroussel-el. Egy másik, ugyancsak a Szajnát ábrázoló képért 1,1 millió frankot (170 ezer eurót) fizetett egy amerikai. Franciaországban ez idáig Adrien Tournachon 1855 körül készült fotója tartotta az árverési rekordot; a pantomimosokat megörökítő kép 1998-ban 1,2 millió frankért kelt el.

A Christie’s persze nem csak millió dolláros tételekkel foglalkozik. Az aukciós ház londoni árverésén a napokban összesen 264 ezer dollárt adtak a gyűjtők Henri Matisse hat rajzáért. Ezeket a francia művész 1952-ben, két esztendővel a halála előtt készített Denise Arokasról, a megejtő szépségű ápolónőről, akit Matisse élettársa, Lydia fogadott fel a nyolcvanas éveiben járó festő gondozására. Denise 19 esztendős volt, amikor Nizzában modellt ült Matisse-nak, és sajtóhírek szerint ma is él. A róla készült leghíresebb, a modellt szemből ábrázoló rajzot 144 ezer dollárért vette meg egy gyűjtő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik