Gazdaság

Takler Cuvée 1997

E héten új horizontok libegnek elébünk: szekszárdi borba fojtjuk a bánatunkat. Takler Ferenc a meleg és löszös szekszárdi táj feltörekvő borász-művésze.#<# Az általa komponált ’97-es merlot-cabernet franc-cabernet sauvignon cuvée-t talán nem túlzás műalkotásnak nevezni, mert - mint minden szép bor és szép műalkotás - azt mondja: Élj! Takler Cuvée 1997 1“A Takler Cuvée-ben a bordeaux-ból elszármazott merlot dominál, ami gömbölyűségéről, szelíd savairól és kék illatairól (kökény, aszalt szilva) híres. A Cabernet franc kevesebbet vitt e házasságba, némi piros illatokat (málnát-epret-meggyet) csempészve a komplexumba, melyet a Cabernet sauvignon feketéje fog egységbe.”

A Takler Cuvée tisztán közvetíti a fűszeresség jelzővel összefoglalható szekszárdi tájjelleget. Ha a borfigyelő megszaglássza a kipukkantott dugót, meghökkentő és egyértelmű jóféle holland pipadohányillatot érez. Ez az ízben is derengő, az enyhe paprikássággal és vegetális ízekkel keveredő barna illat mintegy megelőlegezi a bor férfias jellegét, jóllehet ugyancsak egyértelmű extraktédességet is érezni a bíbor cuvée-t kortyolván. Amit különben érdemes kicsit megszellőztetni a pohárban, mert kinyíló illata az aszalt szilva újabb árnyalataival ajándékozza meg a fogékony elmét. A mély rubinvörös bor tüzes (12,8 térfogatszázalék alkoholtartalmú), hosszú utóízének fanyarsága erőteljes tannint mutat.

A Takler Cuvée-t a CorVinum forgalmazza. A többnyire a Hungarovin köpönyegéből előbújt fiatal szőlészekből és borászokból 1993-ban szerveződött kereskedőház az újjáéledt magyar bor-nagykereskedelem felső grádicsain igyekszik pozícionálni magát, szigorúan csak csúcsminőségű borokat közvetítve. És csak megbízható termelőkkel szerződve, mert a bor bizalmi termék, és “igaz bort csak igaz ember tud készíteni” – mint azt Zilai Zoltán, a cég vezetője is hangsúlyozza.

Zilai szerint tárgyalt italunk csakis ünnepi alkalmakhoz illik. Olyan pácolt vadhoz és szaftos marhához például, amelyet gyümölcsök fognak koszorúba, vagy üde, friss mártások színesítenek, de nem barnamártás, az isten szerelmére. Na és természetesen új ízeket hoz létre az aromás mosott kérgű, sárgahéjú sajtokkal kombinálva egy ételsor fináléjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik