Gazdaság

Bálnapop – Keresd a nőt!

Bálnapop – Keresd a nőt! 1Úgy látszik, még az állatvilág sem tud ellenállni az új zenei irányzatoknak. Tengerbiológusok felfedezték, hogy azok a hímbálnák, amelyek Ausztrália keleti partjainál élnek, felhagytak hagyományos párzási melódiáikkal és teljesen új dallamokat sajátítottak el. Az ok egy merőben véletlen találkozás az Indiai-óceánból arra vándorló cetcsapattal, amely másként fújta a “nótát”. A kulturális asszimilációnak ez a párját ritkító esete megdöbbenést keltett a kutatókban.

“Ez több evolúciós jelenségnél, igazi forradalomról van szó” – jelentette ki Michael Noad, annak a csoportnak a tagja, amely kielemezte a szóban forgó bálnák “szerenádjairól” készített több mint tízezer órás hangfelvételt. A szakember szerint a legkülönösebb, hogy minden egyes “bálnalegény” – több mint háromezer példány – áttért az új dallamra két évvel a nagy találkozás után. A hímbálnák párzási időszakban körülbelül 10 percig tartó “szerenádokat” adnak elő.

A kutatók szerint a változtatás azért vált számukra szükségessé, mert azt tapasztalták: a régivel már nem tudták magukhoz vonzani a nőstényeket. “A bálnalányok mindig ugyanazt a dallamot hallották, megunták és egyre kevésbé érdekelte őket a dalnok” – hangzik Noad magyarázata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik