Gazdaság

Graboplast-közgyűlés – Egyedül nem ment

A győri társaság alapszabályát és igazgatóságát a múlt év végén nagytulajdonossá vált Wallis Rt. igényei szerint alakították át a rendkívüli közgyűlésen.

Bizalmat ébresztett a befektetőkben a Graboplast Rt. megújult menedzsmentje. A január 19-én megtartott közgyűlést követő első munkanapon 7 százalékos emelkedéssel 2 ezer forint fölé kúszott a győri társaság részvényének árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén.

Pedig a helyszínen úgy látszott, a részvényesek nem mutatnak túl nagy érdeklődést az új nagytulajdonos által kezdeményezett rendkívüli közgyűlés iránt. Ezért csak az egy órával későbbre meghirdetett megismételt közgyűlés volt határozatképes.

Graboplast-közgyűlés – Egyedül nem ment 1A stratégiai befektetőként fellépő Wallis-csoport (Figyelő, 2000/49. szám) és a velük együttműködő Menedzsment Invest Kft. megállapodása értelmében látványosan átalakították a társaság irányítását. A Graboplast meghatározó tulajdonosa mindeddig a stratégiai kérdésekben vétójoggal és tulajdoni részesedését meghaladó szavazataránnyal rendelkező – a kilencvenes évek eleje óta hivatalban lévő felső vezetést tömörítő – Menedzser Invest Kft. volt. Mindezeket a jogokat számára az alapszabályi előírások és az úgynevezett C sorozatú szavazatelsőbbségi részvény garantálta. Ráadásul a fenti – az esetleges felvásárlást is lehetetlenné tevő – előírások eltörlése a menedzsment beleegyezése nélkül lehetetlen volt, amit az egyéb tulajdonosokra alkalmazott 20 százalékos szavazati korlát is nehezített.

ÚJ IGAZGATÓSÁG. A Jancsó Péter vezérigazgató nevével fémjelzett menedzsment most mégis beleegyezett mindezekbe a változtatásokba. Sőt még abba is, hogy a cég vezérigazgatójává ismét megválasztott Jancsó döntési jogkörét 150 millió forintban maximálják. Ezt meghaladó összegű szerződések és megállapodások megkötéséhez már igazgatósági jóváhagyásra van szükség. Úgy tűnik tehát, hogy a szinte teljesen átalakult testület kézben kívánja tartani a cégcsoport operatív irányítását. Az újonnan választott igazgatóságba Bajnai Gordon, a Wallis Rt. vezérigazgatója, valamint a Wallis egyik tulajdonosa, az igazgatóság elnökének is megválasztott Veress Tibor mellett bekerült Mohai György mint független szakértő, továbbá Kissné Földi Bea, a CIB Bank igazgatósági tagja, aki eddig a Graboplast felügyelőbizottságának volt tagja. Megválasztása minden bizonnyal összefüggésben van azzal, hogy a Graboplast-csoport egyik legnagyobb hitelezője a CIB. Ez indokolhatja azt is, hogy a felügyelő bizottság elnöke továbbra is Zdeborsky György, a CIB vezérigazgatója maradt. Mohai Györgyre CA-IB-s múltja és tőkepiaci tapasztalatai miatt eshetett a választás. Továbbra is az igazgatóság tagja maradt Jancsó Péter, akit a Wallis és a Menedzser Invest Kft. már decemberben ismertetett megállapodása értelmében választottak ismét vezérigazgatóvá. A felügyelőbizottságba Kissné Földi Bea helyére a Wallis Rt. másik meghatározó tulajdonosát, Noah M. Steinbergert választották meg, az új felállásban ő tölti be a háromtagú testület elnöki tisztét is.

A nagy kérdés az, hogy az új, a pénzügyi életben tekintéllyel rendelkező tagokból álló igazgatóság el tudja-e hitetni a tőkepiacokkal, hogy képes újra növekedési pályára állítani az orosz válság előtt termékpalettáját tapétákkal, szőnyegpadlóval és parkettával bővítő, sikeres akvizíciókat végrehajtó céget. Elemzők szerint a dinamikusan növekvő Wallis megjelenése bizakodásra adhat okot a Graboplast jövőjét illetően. Igaz Jancsóék az orosz piac 1998-as összeomlása után viszonylag rövid idő alatt új elhelyezési lehetőségeket találtak a társaság termékeinek Nyugat-Európában, de ott azokat az erős verseny miatt csak jóval alacsonyabb profit mellett sikerült értékesíteni. Egyes piaci szakértők szerint nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Graboplast-csoport mindmáig a Rába egyik fő részvényese. Márpedig a 10 százaléknyi Rába-csomag még komoly tartalék lehet a cégben.

VÁRAKOZÁSOK. A tervek szerint a Grabo idei forgalma csoport szinten elérheti a 20 milliárd forintot, üzemi eredménye pedig az 1 milliárdot. A rövidesen nyilvánosságra kerülő negyedik negyedévi gyorsjelentésből még természetesen nem lehet következtetni arra, hogy milyen eredményeket érhet el a cég az új igazgatósággal, de az már látszani fog, mennyire volt eredményes az elmúlt évben végrehajtott piacváltás.

A tőzsdei árfolyamokat figyelve úgy tűnik, a befektetők egyelőre bizalmat szavaztak a pénteki közgyűlésen megválasztott új igazgatóságnak. Hogy mindez hosszabb távon is így marad-e, az még kérdéses, s egyébként is minden relatív: a most 2 ezer forint fölé ugrott kurzus alig ötöde az eddigi rekordnak, az 1997-es ötszámjegyű árfolyamnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik