Gazdaság

A 2000. ÉV LEGJOBB TERMÉKEI – A látszat csal

Nosztalgiát sugallnak kinézetükkel az elmúlt esztendő legjobb termékei, sok közülük a negyvenes-ötvenes éveket idézi, persze szigorúan csak kívülről. Az ódivatú külcsín mögött rejtőzködő csipek, mikroprocesszorok minden képzeletet felülmúló szolgáltatásokkal kápráztatják el a felhasználót. Beindult a konvergencia: láttunk kisméretű számítógépeket, amelyekkel drót nélkül lehet szörfölni a weben, és egy képernyőérintéssel működtethető információkezelő telefont. Konvergálnak az otthoni szórakoztatás kellékei is. Az interneten elérhetők népszerű rövidfilmek, s a hálón nemsokára magunk is közvetíthetünk filmeket.

A 2000. ÉV LEGJOBB TERMÉKEI – A látszat csal 1ZÖLD MASINA

Végre egy “környezetsikkes” autó. A Honda 20 ezer dolláros, kétüléses Insight modelljét benzines és villanymotor kombinációja hajtja. Átlagos fogyasztása 4 liter 100 kilométerenként. A Honda idén 6 ezer darabot kíván gyártani. A riválisok szintén előálltak már hibrid autókkal, vagy legalábbis vannak ilyen terveik.

http://www.honda20001.com

DRÓT NÉLKÜL

A Metricom cég Ricochet modemje (ára 99 és 300 dollár között van, ehhez jön még havonta 70-80 dollár) a laptophoz kapcsolva lehetővé teszi a vezeték nélküli internetezést, méghozzá másodpercenkénti 128 kilobyte-os tempóban, a tárcsázós modemek sebességének kétszeresével. A szolgáltatás jelenleg csak körülbelül egy tucat amerikai városban működik, de az idén e körzetek száma 46-ra nő.

http://www.metricom.com

A 2000. ÉV LEGJOBB TERMÉKEI – A látszat csal 2VIRTUÁLIS SZOMSZÉDOK

Kezdjünk egy új életet – vagy akár többet is – az Electronic Arts új játékával, a “The Sims”-szel. A 40 dollárért kapható játékban a résztvevők dolga az, hogy kiépítsék a teljes szomszédságot, de olyan szinten, hogy még a lakók személyiségét is nekik kell meghatározniuk. A lelkes hívek házi készítésű továbbfejlesztéseket helyeznek el a neten: már Elvis Presley is letölthető, ha azt akarjuk, hogy ő lakjon a szomszédban.

http://www.ea.com

MÚZEUMI DARAB

A 3150 dolláros Italjet Velocifero maga az anti-Harley. Az 5 lóerős, kétütemű motor rendesen fogyaszt, 100 kilométeren 5,6 litert is megzabál. Az elegáns designnak köszönhetően a robogó a Museum of Modern Art állandó kiállításának egyik darabja.

http://www.italjet.com

KOCAFOTÓSOK ÁLMA

Az alkalmi fotósok imádni fogják a Coolpix 880-as digitális gépet. A 3 megapixeles képfelbontású masina (ára 699 dollár) automatikusan elvégzi a beállításokat, fel van készítve arra az esetre, ha gazdája naplementét vagy tűzijátékot akar lencsevégre kapni. Ami bosszantó: hagyományos elemekkel nem működik, így aztán meg kell venni hozzá potom 100 dollárért az “opcionális” Nikon elemet és töltőt.

http://www.nikonusa.com

A 2000. ÉV LEGJOBB TERMÉKEI – A látszat csal 3LEJTŐN A LEGJOBB

A gördeszka és a görkorcsolya után reneszánszát éli a roller. Az összecsukható és vállra vehető Razor a típustól függően 99, 129 vagy 149 dollárba kerül. Hatalmasakat lehet esni vele, úgyhogy a fogyasztási cikkek biztonságáért felelős állami hivatal már javasolta, hogy használói hordjanak bukósisakot meg térd- és könyökvédőt. Úgy tűnik azonban, hogy a veszély csak keveseket riaszt el: az áruházak alig győzik feltölteni készleteiket.

http://www.razorusa.com

FÓKUSZBAN

Az autópiaci trendeket a fiatalabb vásárlók szabják meg. Ezt a Ford is tudja régóta, azt azonban sem a vállalat, sem a szakemberek nem sejtették előre, hogy a kissé unalmas Escortot leváltó modellnek mekkora sikere lesz ebben a fogyasztói körben. Jó húzás volt a Ford részéről, hogy alkatrész-kereskedőknél reklámozta a 13 ezer dolláros Focust: a különféle izgalmas extrák növelik a vonzerőt.

http://www.ford.com

DILBERT KONYHÁJA

Scott Adams, az ismert Dilbert-rajzoló valami könnyű és egészséges vegetáriánus ételt szeretett volna. Az eredmény: a Dilberito névre keresztelt ízletes burrito, 2,70 dollárért. Hús nincs benne, tartalmaz viszont 23 vitamint, illetve hasznos ásványi anyagot.

http://www.dilberito.com

FILMFESZTIVÁL A WEBEN

A videotömörítési technológia jóvoltából rövidfilmek sokaságát lehet szabadon megnézni az interneten. Az Ifilm (http://www.lfilm.com) kínálatában van szex és erőszak (érdemes megnézni a 405. akciófilmet), az Iceboxnál (http://www.icebox.com) provokatív rajzfilmek láthatók, a Heavy.com pedig paródiákra szakosodott.

A 2000. ÉV LEGJOBB TERMÉKEI – A látszat csal 4ÚJ IRÁNYOK

A multimédiás eszközökkel ellátott Alpine Power NAV elektronikus térképet varázsol a műszerfalra. A globális helyzetmeghatározási rendszerre (GPS) kapcsolt navigátor hangjelzésekkel figyelmeztet a kanyarok és kijáratok előtt, sőt tud olyat is, hogy forgalmi dugókban elkalauzol a menekülő utakon. A DVD-egység és a képernyő ára 3300 dollár körüli.

http://www.alpine1.com

AZ AUTOBAHN URA

A BMW Z8-asával nem gond repeszteni. A listaáron 130 ezer dollárba kerülő roadster V8-as motorja 394 lóerős, és 4,7 másodperc alatt gyorsítja föl a könnyű, csupa alumínium kocsit 100 kilométer per órára. Az amerikai BMW-rajongók nagy bánatára a gyár az Egyesült Államokban csak 400 darabot kíván értékesíteni. Ezzel viszont jól járnak az autókereskedők: voltak olyan aukciók, ahol az ár 250 ezer dollárig ment föl.

http://www.bmw.com

A 2000. ÉV LEGJOBB TERMÉKEI – A látszat csal 5INTERNETES MINDENES

Audrey névre hallgat a 3Com új, az internethasználat egyszerűsítésére szolgáló berendezése. Csak be kell dugni a konnektorba és a telefonaljzatba, s a képernyőt érintgetve máris lehet e-mailezni, weboldalakat böngészni. Audrey koordinálható egy kézi számítógép naptárával és címjegyzékével is. Ára kicsit borsos: 499 dollár.

http://www.3com.com

HACKERSTOP

A napi 24 órás internetkapcsolat állandó hozzáférést kínál a hackereknek a számítógéphez, még akkor is, ha a böngészőprogramot éppen senki nem használja. A BlackICE Defender nevű 40 dolláros szoftver segít távol tartani a nemkívánatos látogatókat. A Windowszal működő gépek legtöbbjénél az installáció nagyon egyszerű, az egész folyamat letudható egyetlen képernyő megnyitásával és néhány paranccsal.

http://www.networkice.com

HADD DOBOGJON

A Polar Electro legújabb pulzusszám-figyelője a szívverés, nem pedig a ráfordított idő alapján méri a sportteljesítményt. Az S210 becslést ad az oxigénfelvételről, ami például a futóknál nagyon fontos adat. De a kezdők is használhatják a 180 dolláros készüléket. Elég öt percet ülni egyhelyben, s a gép beméri az edzettségi állapotot.

http://www.polar.fi

ELKAPKODTÁK

A Hondának sikerült megdobogtatni a szíveket, amikor 9999 dolláros áron hozta forgalomba a Superbike-kategória aranyérmes versenymotorjának utcai változatát. Az RC51 gyakorlatilag már akkor elfogyott, mielőtt még a motorszalonokba került volna. Az idén azonban ismét kapható lesz a 126 lóerős, V-ikermotoros járgány, igaz, most már ezer dollárral drágábban.

http://www.hondamotorcycle.com

ZSEBSZERVEZŐ

Első ránézésre normális mobiltelefonnak tűnik az LG Electronics LGI-3000W készüléke, ám a fedőlapot felhajtva kiderül, hogy a telefon zsebszervező is egyben. Képernyője háromszor akkora, mint a legtöbb kijelzős telefonnak, így a 400 dolláros eszköz optimális az e-mailek olvasásához. A szervező menüpontjait digitális ceruzával lehet használni.

http://www.lginfocom.com

A 2000. ÉV LEGJOBB TERMÉKEI – A látszat csal 6TELEFONVIZIT

Az IDEO Labs és a Health Hero Network által kifejlesztett Healt Buddy segítségével az orvosok bármikor ellenőrizhetik betegeik hogylétét. A telefonvonalra kapcsolt berendezés kérdéseket tesz föl a páciensnek, aki a gombok nyomogatásával tud válaszolni, friss információkhoz juttatva orvosát.

http://www.hhn.com

SZEMÜNK VILÁGA

Az egyszerű gyógyszeres és lézeres terápiát ötvöző Vysudine első kezelésként alkalmazható az életkorral összefüggő szemfenék-károsodás lassítására. Az idősebbeknél ez az elváltozás számít a vakság egyik fő okának.

http://www.vysudine.com

ALMAKOCKA

Az Apple Computer új, G4 Cube nevű számítógépe (alapára 1799 dollár) főleg mérete miatt figyelemre méltó: 25x20x20 centiméter. Hátrányai: nem enged belső perifériákat, és a reset gomb alul van.

http://www.apple.com

A XXI. SZÁZAD CSODÁI

RÁDIÓS NOTESZ

A Bluetooth egy kis hatósugarú apró rádióadó, amellyel nemsokára lehetővé válik, hogy a mobiltelefon vezeték nélkül kapcsolatba lépjen a személyi számítógéppel, és automatikusan új telefonszámokat írjon be a névjegyzékbe. A Bluetooth ára még nem ismert, az viszont igen, hogy az egyik első telefon, amely használni fogja, a Motorola 300 dolláros Timeport 270C készüléke lesz. A modul az elemtartó fedelének helyére kerül a telefonokon.

ÚJSZÜLÖTT LEGENDA

A hatvanas években megszületett Triumph Bonneville modellen tízezrek gyakorolták a motorkerékpár-ápolás művészetét. Január 1-jén a legenda újjáéledt, korszerűsített alkatrészekkel, 790 köbcentis, 68 lóerős motorral, de ugyanazzal a kinézettel és megbízhatósággal, amely egykor híressé tette. Az ár is korszerűsödött: 6999 dollár.

SZÁRNYALÓ

A Ford már három éve gyártja az újjáélesztett Thunderbird modellt, az idén nyáron viszont piacra kerül egy még újabb modell. A 40 ezer dolláros sportkocsi designját az eredeti, 1955-ös és 1957-es T-Bird inspirálta, a klasszikus stílusú kétüléses sziluettje és ablakformája a múltat idézi. Ami nagyon új, az a 3,9 literes V8-as motor; ilyennel futnak a Jaguar S szedánok is.

LAVINA

Terepjáró és kisteherautó ötvözéséből jött létre az Avalanche, a General Motors legújabb modellje. A 32 ezer dolláros autónak oldalt négy ajtaja van, a csomagtartó a hátsó ülések mögött található, és az utasfülkéből még egy ajtó nyílik a rövid rakrész felé, ahol azért elfér jó pár láda sör vagy akár egy szörfdeszka is.

KONZERVATÍVOKNAK

Vannak sokan, akik digitális fotókra vágynak, viszont nem szeretnének megválni régi masinájuktól. Nekik találta ki a Silicon Film Technologies azt az újfajta filmet, amelyre a hagyományos fényképezőgépekkel is lehet digitális képeket készíteni. A felvételek után a filmet be kell helyezni egy digitális olvasóba, ahonnan a képek letölthetők a számítógépre. A 699 dolláros EFS-1 System kezdetben a következő gépekhez lesz jó: Nikon F5, N90 és F3, valamint Canon EOS 1N A2/5.

A 2000. ÉV LEGJOBB TERMÉKEI – A látszat csal 7ÉLŐBEN

Személyi számítógépet és videokamerát kombinálva a Sony előállította a VAIO GT-t, amelynek segítségével élőben lehet videofelvételeket továbbítani az interneten. A 2750 dolláros gép mellé le kell foglalni a kívánt időtartamot a Sony webhelyén – fél óra körülbelül 50 dollárba kerül -, aztán indulhat a közvetítés a barátok és rokonok számára.

HIBRID

A Motorola is hibridet alkotott: a ragyogó színekben pompázó V100 egyszerre személyhívó, billentyűzetes üzenettovábbító és telefon. A 160 dolláros eszközt a fejbeszélő és -hallgató teszi kompakttá.

ÚJ DIMENZIÓK

A Canon újonnan kifejlesztett lencséjével a cég XL-1 digitális videokamerája háromdimenziós felvételeket tud készíteni. Az optika automatikusan beállítja a háromdimenziós hatást eredményező konvergenciaszöget. Hogy az effekt látható is legyen, ahhoz egy speciális és drága monitor kell, így a felhasználók kezdetben biztosan nem magánszemélyek lesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik