Gazdaság

Románia: vissza a jövôbe

A nacionalista elôretörés miatti meglepetés és a megrökönyödés már lezajlott az elsô forduló eredményhirdetése után.

A másodikra maradt a csendes belenyugvás. Románia új elnöke Ion Iliescu lesz, miután legyôzte a szavazatok csaknem harmadát bezsebelô szélsôjobboldali Vagyim Tudort.

Románia: vissza a jövôbe 1Iliescunak romokban heverô gazdaságba kell életet lehelnie. A régi-új államfô csaknem olyan rossz gazdasági helyzetben veszi át stafétabot, mint tette azt 11 évvel ezelôtt egy totális diktatúra utáni idôkben.

A gazdasági kudarcok egyik oka a mindenkori kormányzat mindvégig törékeny parlamenti többsége. A többi ok kiderítése a történészek feladata lesz, de tény: az európai uniós tagságra belátható idôn belül esélyes tagjelöltek közül a román gazdaság állapota a legsanyarúbb. Az egyensúlyi mutatók rosszak, az infláció 45 százalékra rúg, az elmúlt három évben a visszaesés éves szinten 3-6 százalékot tett ki, a havi átlagbér 100 dollár körül mozog. A vállalati szerkezetváltás és a privatizáció igazán meg sem indult, az infrastruktúra helyzete az uniós tagjelöltek között a legrosszabb – így nem csoda, hogy a külföldi tôke inkább elkerüli keleti szomszédunkat.

Hiába nem lehetett panasz az elmúlt négy évben kormányzó jobbközép pártok európai elkötelezettségére, a gazdasági reformok következetes keresztülvitelében rendre kudarcot vallottak. Most Iliescué a lehetôség, hogy elindítsa és végigvigye végre a román gazdasági átmenetet. A jó szándék ehhez már nem elég; gyors és hatékony intézkedésekre van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik