Gazdaság

MAKROTRENDEK – Tempóelőnyben

MAKROTRENDEK – Tempóelőnyben 1A magyar gazdaság növekedése 2000-ben az 5,0-5,5 százalékos sávban várható, ami az adott külső és belső feltételek mellett igen jelentős eredmény. A fenti ráta magasabb az Európai Unió országaiban tapasztalhatónál, s a közép- és kelet-európai országokhoz viszonyítva is kiemelkedő. A cserearány-változással korrigált GNI (bruttó nemzeti jövedelem, amely a külföldiek repatriált jövedelmét már nem tartalmazza) a jelenlegi ismeretek szerint 3,5-4,0 százalékot ér el az idén.

Az ez évi dinamikus növekedés finanszírozható külső egyensúlyhiány mellett valósul meg. A belső egyensúly, amelyet az államháztartás bevételeinek és kiadásainak egyenlege jellemez, hosszabb távon is szilárdnak tekinthető. Az infláció a tervezettnél nagyobb mértékű, ami egyben azt is jelenti, hogy a közszférában dolgozók reálbére a várt kismértékű növekedéssel szemben ez évben megközelítőleg 1 százalékkal csökkeni fog.

MAKROTRENDEK – Tempóelőnyben 2A magyar gazdaság jövőbeli fejlődésével kapcsolatban mindenekelőtt a világgazdasági környezet szerepe a meghatározó. A Nemzetközi Valutaalap a világtermelés növekedését 2000-re 4,5 százalékosra, 2001-re pedig 4,2 százalékosra prognosztizálja. Mindezt a világkereskedelem erőteljes dinamikája kíséri: a tavalyi 5,1 százalékos emelkedést 2000-ben 10 százalékos ütemnövekedés váltotta fel, és az előrejelzések szerint még 2001-ben is 7,8 százalék várható. A nemzetközi konjunktúrát az infláció felgyorsulása kísérte: az OECD-térségben az 1999-es 1,4 százalékos fogyasztói árnövekedés az előrejelzések szerint 2000 egészére 2,6 százalékra növekszik, jövőre pedig 2,4 százalékos ráta várható.

DURONELLY PÉTER

MAKROTRENDEK – Tempóelőnyben 3a Budapest Alapkezelő elemzője: “A jövő év kulcskérdése, hogy a működőtőke-beáramlás mekkora hányadát tudja majd fedezni a fizetési mérleg hiányának; ez utóbbi 2,5 milliárd dollárra várható. Az ideit meghaladó deficitet elsősorban a növekvő államháztartási kiadások okozhatnak, mert a nagyobb állami költekezés többletkeresletet teremthet, aminek importnövelő hatása lehet. Ugyanakkor a háztartások és a vállalati szektor helyzete valószínűleg nem javul. A rossz hazai és külföldi befektetői hangulat miatt a magyar tőkepiacra áramló portfólió-befektetések csökkenésére lehet számítani. A fizetésimérleg-hiány finanszírozásának előrejelzését még kiszámíthatatlanabbá teszi a forint lebegési sávjának esetleges kiszélesítése, ami felértékelődéshez vezethet. A hazai fizetőeszköz erősödése ugyanakkor a csökkenő importárakon keresztül kedvezően hatna az inflációra. Az áremelkedés üteme éves átlagban 9 százalékos, december/december alapon 7,5 százalékos lehet jövőre.”

MACRO TRENDS – One step ahead

The Hungarian economy is expected to grow 5.0-5.5 percent in 2000, a remarkable result taking into account present worldwide and domestic economic conditions. This rate exceeds that of the European Union and is outstanding even in comparison with other Central and Eastern European countries. GNI growth (Gross National Income, a figure that does not include the repatriated income of foreigners) adjusted to changes in terms of trade is expected to reach 3.5-4.0 percent in 2000. This year’s fast economic growth is accompanied by an external imbalance that can be financed. Internal balance, characterized by the balance of general budget revenues and expenditures is likely to remain solid even in the long term. Inflation exceeds the budgeted rate, a development which will lead to an approximately 1 percent drop in real wages for public sector employees, as opposed to the slight increase expected earlier.

MAKROTRENDEK – Tempóelőnyben 4The development prospects of the national economy are most of all determined by the state of the world economy. The International Monetary Fund (IMF) forecasts 4.5 percent worldwide production growth for 2000 and 4.2 percent for the year 2001. This goes with a strong expansion in world trade: last year’s 5.1 percent increase rose to 10 percent in 2000 and is projected to reach 7.8 percent even in 2001. The growth of the global economy is accompanied by accelerating inflation rates: last year’s 1.4 percent consumer price index growth in OECD countries is projected to rise to 2.6 percent for 2000 and is expected at 2.4 percent next year.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik