Gazdaság

IPAR – Pörgésben

IPAR – Pörgésben 1Az ipari termelés az első kilenc havi adatok alapján 20,8 százalékos növekedést mutat. Ezen belül továbbra is az export bővülése a legnagyobb, meghaladja a 33 százalékot, de a belföldi értékesítés is 15 százalékkal gyarapodott. Az ipar dinamikája nemzetközi viszonylatban is kimagaslónak számít. Az Európai Unió átlagában az első félévben 5,0 és 7,0 százalék közötti értékeket mértek, a közép- és kelet-európai országok közül pedig a legmagasabb növekedést Lengyelország érte el, mintegy 10 százalékkal.

IPAR – Pörgésben 2Az ipari teljesítménytöbbletek legnagyobb részét – miként a korábbiakban is – a feldolgozóipar, ezen belül leginkább a villamos gép- és műszergyártás vállalatai állították elő. Az előbbinél 25,7 százalékos, az utóbbinál pedig 71 százalékos felfutást regisztráltak.

A jelzett dinamikus növekedés a munkatermelékenység 20 százalékot megközelítő javulása mellett ment végbe. Ennek megfelelően az iparban dolgozók száma mindössze 1,4 százalékkal gyarapodott. Újdonság, hogy az ország valamennyi régiójában növekedés mutatható ki, bár a legnagyobbat most is a nyugati részekben mérték, a közép-dunántúli körzetben például 30, a nyugat-dunántúli régióban pedig 29 százalékosat.

LEPSÉNYI ISTVÁNIPAR – Pörgésben 3a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója: “A magyar ipar az elkövetkező években is töretlenül folytatja növekedését. Sőt, a csatlakozásra váró országok közül Magyarország növekedése minden bizonnyal meg fogja haladni Csehországét, a lengyel ipar bővülése viszont lepipálhatja még a magyarét is. Szektor szerint átlag feletti növekedés várható itthon is a járműiparban, az elektronikában és az informatikában, átlag alatti ígérkezik viszont például az energetikában. Elsősorban a külföldi tőkebeáramlásnak köszönhető, hogy a dinamizmus tartósan megmarad. A multik növelik a termelésüket, új zöldmezős beruházásokat kezdenek majd el, ezzel újabb és újabb itteni beszállítókat vonnak be. Helyben is kiépítik, sőt bővítik a kutatás-fejlesztési tevékenységüket. Fontos tehát, hogy a kormányzat állásfoglalásaiban és tetteiben továbbra is kedvezzen a tőkebeáramlásnak. “

Az építőipari termelés volumene az év első kilenc hónapjában 6 százalékos többletet mutat; a legnagyobb mértékben, 17,9 százalékkal az épületek kivitelezése bővült. Az ez évi fejlődésben leginkább az a figyelemre méltó, hogy az ágazat növekedésének határozott gyorsulása mutatható ki. Egyelőre a használatba vett új lakások száma csökken, a kiadott építési engedélyek viszont szaporodnak. Mindez arra enged következtetni, hogy a jövő év első felétől kezdve a lakásépítés ösztönzésére irányuló kormányzati intézkedések hatása már jelentkezik a gazdaságban.

INDUSTRY – Big hype

According to figures from the first nine months of the year industrial production rose 20.8 percent. Exports growth is still the fastest with over 33 percent, although domestic sales were also up 15 percent. These rates are outstanding even by international comparison. The European Union average during the first half of the year was 5.0-7.0 percent, while the fastest growing Central and Eastern European country, Poland had close to 10 percent.

The majority of industrial growth – like before – was produced by the processing industry, within that primarily electrical machine and instrument manufacturing. The former registered a 25.7, while the latter a 71 percent increase.

This dynamic growth took place along with an approximately 20 percent improvement in labor productivity, with a mere 1.4 percent corresponding increase in the industrial labor force. For the first time all regions of the country showed growth, although the highest figures are still reported from the Western regions: 30 percent in Mid-Transdanubia, and 29 percent in Western Transdanubia.

IPAR – Pörgésben 4The volume of the construction and building industry was up 6 percent during the first 9 months of the year; building construction being the highest-growth sector with 17.9 percent. The most remarkable fact in this year’s growth is the definite acceleration of the industry’s growth rate. So far the number of inhabited new homes is decreasing while the number of permits issued is on the rise. This suggests that beginning the first half of next year government measures to stimulate home construction will start to have an impact on the economy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik