Gazdaság

Csúszdán az olajár

Az utóbbi másfél hét alatt látványosan estek az olajárak, az ôszi rekordként jegyzett 34 dollár/barrel feletti szintrôl már 27 dollár alá mentek vissza.

Az olcsóbbodás közvetlen oka: az ENSZ új javaslatot tett Irak számára, ebbôl pedig az elemzôk azt a következtetést vonták le, hogy ismét megindulhatnak az iraki szállítások. Irak, amelynek napi 2,3 millió barreles exportja a világ olajkereskedelmének 5 százalékát adta, december elsején függesztette fel kivitelét, mert nem tudott megállapodni a decemberi árakról.

Csúszdán az olajár 1Emellett fontos tényezô, hogy a kôolajágazat legismertebb amerikai szakmai intézménye, az American Petroleum Institute (API) friss jelentése szerint az Egyesült Államokban mind fûtôolajból, mind pedig motorbenzinbôl növekedtek a készletek. A fejlemények hatására a határidôs olajtôzsdéken egyértelmûen megnôtt az eladók száma, sokan zárják eddigi vételi pozícióikat, de megjelentek az árak további esésére játszó határidôs eladási pozíciókat nyitók is.

A 28 dollár alatti barrelenkénti ár egyébként lélektanilag is fontos, hiszen hosszú idô után elôször most fordul elô, hogy az energiahordozó ára belesüllyedt a Kôolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) által megcélzott 22-28 dolláros sávba. A várakozások módosulását jól jelzi: az OPEC immár azt tervezi, hogy a jövô év elején 1,2-1,5 millió barrellel csökkenti olajtermelését, nehogy az ár a megállapított alsó küszöbérték alá essen. A Reuters friss felmérése szerint egyébként az elemzôk 2001 elsô negyedévében 26 dolláros, míg az év egészére 23,6 dolláros árat várnak, szemben az idei közel 29 dolláros átlaggal. Becsléseikben ugyanis abból indulnak ki, hogy a globális gazdasági növekedés lassulása miatt a csökken az energiahordozók iránti kereslet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik