Gazdaság

Akadémiai Klub

Magyar Tudományos Akadémia! Magyar ember hasra esik a tisztelettől, ha kimondják a nagy múltú intézmény nevét - és jól teszi!

Mégiscsak a tudás és a szellem temploma, inkább ez késztesse tisztelettől ájult hasra esésre, mint egy pártszékház. Még Rákosi Mátyás is megtorpant, mielőtt 1948-as hatalomátvétele után kisajátította, hogy az elkötelezetten pártos tudomány csarnokává próbálja torzítani. Azt is elintézte, hogy abból az Akadémiából, ahol Arany János volt a legnevezetesebb “titoknok” (főtitkár), kiakolbólítsák az író akadémikusokat. Amikor a rendszerváltozással egy időben Kosáry Domokos lett az elnök, egyik első lépése volt az írók, művészek akadémiai rehabilitálása.

• Környezet:

előkelő, mégsem hideg

Hangulat: diszkókedvelők ne jöjjenek

Kínálat: fantáziadús

Árak: ehhez képest elfogadhatóak

A bohémek beengedése a szent épületbe mindenféle beláthatatlan következménnyel járt. Én például ennek (meg a mostani elnök nagyvonalú, rokonszenvesen “világi” szellemiségének) tulajdonítom azt a remek lépést, hogy létrehozta az Akadémiai Klubot. Raktárnak vagy minek használták évtizedekig a félemelet Duna-parti szárnyának csodás oszlopos termeit, s a fáradhatatlan, ötletekkel teli Glatz Ferenc azt mondta, ebből elég! És most az ország minden bizonnyal legpompásabb, étteremmel összekapcsolt klubja működik itt. Egyszerűen gyönyörű! A hely szelleméhez méltó, kényelmesen szellős berendezés az éttermekben. A klubban elegánsan szétszórva azok a bizonyos gombos angol klubfotelek, a falon márkás festmények: ahogy a nagy könyvben írva vagyon! Exkluzív, és mégis nyitott. Bár csak klubtagok léphetnek be, de bizonyos összeg fejében bárki klubtag lehet.

Az első év csörgedező eredményei után átvette egy sikeres cég a működtetést, a Gála Party Service. Most profi munka folyik. A november 22-én rendezett reprezentatív partnertalálkozó estjén is tömören megmutatták, mit tudnak. A séf négyféle kóstolója: portóiban érlelt libamáj, lazaccal töltött fogastekercs, gyömbéres kacsamell, bárány zsályás zselében. Kész, el lehet terülni! De jött Ferenc József kedvenc levese, articsóka füstölt marhanyelvvel. Kész, el lehet terülni! Közben borok, a nagyhírű Szikora Zoltán “sommelier” szakszerű, személyes ajánlásaival: Egri leányka-szürkebarát cuvée, Pázmándi pinot noir rosée, az egyre jobb és nevesebb Bakondi-pincészetből 95-ös bikavér, és így tovább. Jelzőimből ennyire futja csak: felejthetetlenül nagy borok. Megtörtént a csoda: a magyar borászat néhány év alatt élre tört a nagyvilágban is. Kész, el lehet terülni! Pedig még jöttek a főételek, a gorgonzolás bélszín, a borjú libamáj kalappal, a szárnyas rablóhús konyak mártásban, és felsorolhatatlan, szellemes körítések. Aztán körtés csokoládétorta, joghurtos szedertorta, sárgadinnye krémtorta, jéghideg madártej gyümölcsökkel… És a folyosón még ott állt alattomosan a disznótoros asztal, a vadasztal és a sajtkordély. A világ legjobb konyakjai sem segítettek eloszlatni a homályt, mely elborította agyunkat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik