Gazdaság

GONDBAN AZ IZRAELI HIGH-TECH SZEKTOR – Elpuskázott befektetések

A szűnni nem akaró erőszak elriaszthatja az izraeli high-tech szektorral kacérkodó külföldi befektetőket.

Csupán két héttel azelőtt, hogy Izrael és a palesztinok között szeptember végén az erőszak legújabb hulláma felkorbácsolódott, Erel Margalit vállalkozó útnak indította az ország történetének egyik legjelentősebb, 500 millió dolláros befektetési alapját. A Jerusalem Venture Partners társalapítója korábban olyan sikereket mutatott fel a legígéretesebb új izraeli technológiai cégek kiválasztásában, hogy az így szerzett hírnevének köszönhetően nem ritkán úgy kellett visszautasítania az ajánlkozó befektetőket. Csakhogy a politikai helyzet bizonytalansága miatt időközben két nagy európai biztosító társaság is meggondolta magát, és visszavonta az alap számára kilátásba helyezett befektetéseit. Az alap működését mellesleg Margalit egy olyan irodából irányítja, amely mindössze 10 percre van Jeruzsálem Gilo negyedétől – attól a helytől, ahol az elmúlt hetekben szinte mindennaposak voltak az éjszakai összetűzések.

KÉT CSAPÁS. Erel Margalit továbbra is biztos abban, hogy hozzájut a szükséges összeghez – ha nem az európai biztosítóktól, akkor majd más befektetőktől. Ennek ellenére egyre erősebbek azok a félelmek, hogy a szűnni nem akaró erőszak elriaszthatja a külföldi tőkét az Izrael számára kulcsfontosságú high-tech szektortól. “Amennyiben a konfliktus még hónapokig elhúzódik, kemény időknek nézünk elébe” – aggódik Jon Medved, egy jeruzsálemi kockázati tőketársaság, az Israel Seed Ventures többségi tulajdonosa. Egy ilyen fejlemény véget vethetne a közelmúlt látványos felfutásának: izraeli és a külföldi kockázati tőkések egyedül a harmadik negyedévben 1,03 milliárd dollárt öntöttek a helyi induló cégekbe. Ez rekordösszeg, sőt több, mint amennyi pénz a szektorba ilyen forrásokból 1999 egészében befolyt.

Az aggodalmak egyik legfőbb oka az, hogy az új intifáda – népfelkelés – éppen akkor jött, amikor az érdekelt cégeket is elérte a Nasdaq zuhanása, márpedig az amerikai technológiai tőzsdén több mint 100 izraeli high-tech vállalat papírjai forognak. “Az izraeli részvényeket két csapás is sújtotta: előbb a Nasdaqon eluralkodó árfolyamesési hangulat, majd az itteni események” – állapítja meg Tobias Fischbein, a Lehman Brothers tel-avivi irodájának vezető izraeli technológiai elemzője. A Nasdaqon jegyzett izraeli részvények július óta 25 százalékot veszítettek az értékükből, miközben a Nasdaq Composite Index ugyanebben az időszakban “mindössze” 15 százalékot esett. Emiatt elhalasztottak egy sor, izraeli vállalatok által tervbe vett elsődleges nyilvános részvénykibocsátást (IPO) – köztük például a tel-avivi székhelyű, internetes üzleti szoftvereket gyártó cég, a XACCT Technologies tőkebevonását.

Az izraeli induló vállalkozások (start-upok) szintén megérzik a helyzet rosszabbra fordulását, még akkor is, ha többségüket egyelőre évek választják el a tőzsdei bevezetéstől. “Az eddig remélthez képest kétszer annyi ideig tart majd, amíg hozzájutunk a szükséges tőkéhez” – sóhajt Barak Pridor, a kettős székhelyű (az izraeli Or Jehuda mellett a másik New Yorkban van) ClearForest információtömörítő technológiai vállalat vezérigazgatója. Pridor 15 millió dollárra szeretne szert tenni, de az amerikai befektetők, mint mondja, váltig az izraeli politikai problémákról faggatják.

ÁTTELEPÜLŐK. Az erőszak mindeddig nem volt közvetlen hatással az izraeli high-tech cégek működésére. Ennek ellenére elemzők azt jósolják, hogy várhatóan egyre több vállalkozás telepíti majd át a székhelyét az Egyesült Államokba, így próbálva meg elszökni az esetleges biztonsági kockázatok elől – a tőkehozadékot sújtó magas izraeli forrásadóról már nem is beszélve.

Mindeközben egy október 26-án kiadott washingtoni külügyminisztériumi ajánlás nyomán – amelyben azt tanácsolták, hogy amerikai állampolgárok ne utazzanak Izraelbe és a palesztinok által ellenőrzött területekre – látványosan visszaesett az országba érkezők száma. Konferenciákat töröltek vagy halasztottak el, miután a külföldi résztvevők sorra visszamondták a meghívásokat. Viszont az ország történetének legnagyobb high-tech rendezvényeként beharangozott Telecom Israel 2000 technológiai vásárt november 6-a és 9-e között a terveknek megfelelően megrendezték. Ám már előre nyilvánvaló volt, hogy a külföldi részvétel legalább 50 százalékkal elmarad majd a várakozásoktól. Távol maradásával tüntetett például Tacsikava Keidzsi, az NTT DoCoMo vezérigazgatója is.

MÁSHOL MÉG ROSSZABB. Az izraeli high-tech szektor “aktivistái” mindazonáltal hangsúlyozzák, hogy a többi gazdasági ágazat sokkal jobban megszenvedi a politikai válságot. Az idegenforgalom például 30 százalékkal esett vissza, a palesztin munkaerő hiánya pedig építkezések százait kényszerítette leállásra.

Másrészt viszont az elmúlt hónapokban néhány irigylésre méltó high-tech üzlet is köttetett. A japán Softbank egyik fiókbankja vezényletével például október 23-án 50 millió dollár folyt be egy magánkézben lévő befektetési vállalkozás, az izraeli start-upokra specializálódó STI Ventures kasszájába. “A politikai fordulatok természetesen nem maradnak hatástalanok, de Izraelben ez része az üzleti mindennapoknak” – szögezi le Lee Feldman, a Softbank International Ventures stratégiáért és befektetésekért felelős alelnöke. Csakhogy amennyiben Izraelben esetleg egy vég nélküli gerillaháború válna az üzleti mindennapok részévé, minden bizonnyal megcsappanna a befektetők kockázatvállaló kedve.

PALESZTÍN TÜNTETŐ AKCIÓBAN

Az új erőszakhullám éppen akkor jött, amikor az izraeli high-tech cégeket is elérte a Nasdaq zuhanása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik