Gazdaság

Csak intézményeknek

– ez lehetne a szlogenje az Antenna Hungária most induló részvényértékesítésének. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt., és a kibocsátásokat szervezők szinte kizárólag az angolszász intézményi befektetőkre figyelnek. Mi mással magyarázhatnánk, hogy az Antenna-papírok nyilvános kibocsátása során a teljes felajánlott mennyiség alig 1(!) százalékát (plusz – jó esetben – pár százalék átcsoportosítását) szánják a hazai magánbefektetőknek, míg 90 százalékát zárt körű nemzetközi privatizáció keretében akarják értékesíteni (a kárpótlási jegyért, illetve a dolgozóknak félretett csomagok mellett).

Képmutatás azzal érvelni, hogy a hazai magánbefektetők közül úgyis egyre kevesebben jegyeznek közvetlenül részvényeket. Ez ugyanis olyan, mintha életszerűnek tekintenénk, hogy valaki abba a sörözőbe járjon, ahol csak néha-néha jut neki sör, s még akkor is csupán egy fél pikolóval. A felajánlott 50 ezer részvényből, 5 ezer jegyzővel számolva, például 10 darab jut egy befektetőnek. Ez az 500 forint kedvezménnyel számolva 5 ezer forintos “napidíjat” jelent egy-egy jegyző számára. Mindez arra utal, hogy a kisbefektetőknek szánt részvényt a vagyonkezelő – a tanultabb és modernebb gondolkodású csoportok számára – hatékony szegénypolitikai eszköznek szánja.

Talán nem lenne haszontalan a vagyonkezelő munkatársainak akár csak a közeli német nyelvterületre ellátogatni. Bécsben és Frankfurtban ugyanis mind az Austria Telekom, mind pedig a Deutsche Post jegyzésénél nagyrészt az ottani kisbefektetőknek szánták a papírokat, s komoly kedvezményeket kínáltak részükre. Úgy tűnik, már ott is megtanulták, hogy a tőkepiacot nem lehet fejleszteni a helybeli magánbefektetők nélkül. Nálunk még nem ébredtek rá erre, így egyelőre nem tehetünk mást, minthogy a magyar vagyonkezelő és a forgalmazást bonyolító brókercégek figyelmébe ajánljuk a honlapokat: www.boersengang.deutschepost.de, illetve www.telekom.at. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik