Gazdaság

Brókerből lakossági bankár

Nemcsak a CA IB-től távozott több mint tizenegy év után Lantos Csaba, hanem az értékpapírpiacot is elhagyta. Szeptember elejétől az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Brókerből lakossági bankár 1Az OPT bank új vezérigazgató-helyettese 38 éves, Hódmezővásárhelyen született, második generációs értelmiségi családban. Édesapja mérnök, édesanyja banktisztviselő volt. 1986-ig a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen tanult, majd szerzett közgazdász és szociológus oklevelet, s azt tervezte, hogy társadalomtudományokkal foglalkozik majd. Több szociológiai felmérésben is részt vett, de egy év után rájött, hogy nem akar tudományos pályát befutni.

1987-től a Budapest Bank értékpapír-főosztályán dolgozott, mégpedig az azóta legendássá vált félemelet 72-ben, többek között Pacsi Zoltánnal és Hardy Ilonával. Az értékpapírpiacra a lehető legjobb időben került: a Budapest Bankból 1988-ban vált ki a CABB Értékpapír Rt. és jött létre ezzel Magyarországon nemcsak az első brókercég, de az első olyan pénzügyi vegyes vállalat, amelyben nem volt közvetlen állami tulajdon. Az értékpapírpiac gründolása idején eközben Lantos komoly tekintélyre és pozíciókra is szert tett, kezdetektől tagja például a BÉT Tőzsdetanácsának, és a Központi Elszámolóház és Értéktárnak (Keler) is elnöke az intézmény 1993-as megalakulása óta.

A vezető bróker mindenesetre 1993-ban már felhagyott a kereskedéssel, s a brókercégen belül a vagyonkezelési üzletág (asset management) kiépítése lett a feladata – Magyarországon ők indították az első befektetési alapot, ma pedig már 100 milliárd forintos vagyont kezelnek.

Lantos 1997-ben lépett elő első emberré, amiben egy külföldi fúziónak volt szerepe, akkor vette meg ugyanis a Bank Austria osztrák tulajdonosukat, a Creditanstaltot.

A hazai értékpapírpiac azután az utóbbi években gyökeres átalakuláson ment át, s mára nemcsak az alapítók távoztak a cégtől, de Lantos szerint egész egyszerűen lezárult a kreatív időszak. A CA IB egyre inkább része lesz egy regionális befektetési banknak, ennek megfelelően kevesebb szabadság és csekélyebb intellektuális kihívás jellemzi a munkát. Főként emiatt szánta el magát a váltásra, lépése nincs összefüggésben a soron következő vállalati összeolvadással, amelynek keretében a Hypo és a CA IB fuzionál a német piacon.

2000 szeptemberétől az OTP Bank lakossági vezérigazgató-helyettese. Abban, hogy elfogadta Csányi Sándor ajánlatát, különösen nagy szerepe volt az intellektuális kihívásnak, azonban legalább ilyen lényeges, hogy az új poszton is jó esély van a sikerre. A bankszektorban Lantos szerint nagy mozgás lesz, s a pénzügyi közvetítők integrációja következtében sok új, nem klasszikus kereskedelmi banki terméket lehet majd bevezetni.

Az újdonsült lakossági bankvezér egyébként augusztus végén 10 napos biciklitúrával edzett az új posztra, utolsó napjait pedig részben azzal töltötte régi helyén, hogy személyesen elköszönt a CA IB nagy ügyfeleitől.

Elvált, három gyermeke van: Dorottya 12, Csenge 10, Gábor 7 éves. Hobbija a biciklizés és az evezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik