Gazdaság

KALAPÁCS ALATT – Moholy Nagy rekordáron

Október 25-én, a Pesti Vigadó kamaratermében tartotta 19. őszi képaukcióját a Blitz Galéria, ahol 79 alkotás, 6 szobor kivételével főként XX. századi festmények kerültek kalapács alá. A legmagasabb áron, 25 millió forintért az eseményt hirdető katalógus címlapján is látható Moholy Nagy-festmény kelt el, igaz licit nem volt, a vevő induló áron jutott e műalkotáshoz. A New York Herald lap alapítójaként – egyúttal a repülés úttörőiként is – jól ismert Bennett-család megbízására készült festmény minden valószínűség szerint megérte az árát, hiszen Moholy Nagy László élete egyik főművének gondosan kidolgozott tervvariánsáról van szó.

Nem okozott csalódást az utóbbi szezonban rendkívül felértékelődött Kmetty-életmű egy darabja sem: a kubista Csendélet Újsággal 6 milliós kikiáltási árról indult, majd gyorsan pergő küzdelem után 20 milliós licittel nyerte el új tulajdonosa. Tihanyi Lajos egyik újabb absztrakt kompozíciójáért hasonlóan heves licit folyt, a Fregonniére-család tulajdonából származtatott művet végül 15 millióért vitték el.

Kovács Lajos aukcióján ezúttal a szokásosnál több volt a középvonalhoz tartozó alkotás, így valószínűleg ennek tudható be a 30 százalékot is meghaladó visszamaradási arány, illetve az, hogy az elkelt művek közül minden negyedik esetében kikiáltási áron csapott le a kalapács, bár ez utóbbi tényt értékelhetjük a pontos becslés eredményeként is.

Ahogy már az lenni szokott, a festményaukciót most is grafikai árverés követi, azt november 10-én, délután 5 órától az Arte Galériával közösen rendezik meg. A 202 metszetből, század eleji reklámgrafikából, plakáttervből, litográfiából, rézkarcból és akvarellből nemcsak az előzetesen kiadott katalógus alapján lehet válogatni, hanem az aukció előtti két hétben a Blitz Galériában kiállítva is megtekinthető a kollekció. Ezek az alkotások nagyságrendekkel alacsonyabb árkategóriába tartoznak, mint a lezajlott festményárverés darabjai, hiszen itt akár 1500-1600 forinttól is megszerezhető egy-egy ismeretlen művész rajza, de még az előzetesen legtöbbre becsült Farkasházy Miklós-pasztell is csupán 130 ezer forinton kezd. –

FARKASHÁZY MIKLÓS: VESZPRÉMI LILI PORTRÉJA. 130 ezerről indul

MOHOLY NAGY LÁSZLÓ: BENNETT SCULPTURE. 25 milliót ért

Ajánlott videó

Olvasói sztorik