Gazdaság

GE-HONEYWELL – Rohammal bevéve

Az ötlettől a megvalósításig mindössze 72 óra telt el, legalább is ha hinni lehet azoknak a beszámolóknak, amelyek a múlt hét elején világgá kürtölték a hírt, miszerint az amerikai székhelyű General Electric (GE) 45 milliárd dollárért megvásárolja a Honeywell elektronikai és gépipari vállalatot.

“A New York-i tőzsde parkettjén voltam csütörtök délután, s érdeklődve figyeltem a Honeywell-részvényének szárnyalását, amikor egy újságíró tudatta velem, hogy a társaság fúziója küszöbön áll a United Technologiesszel. Megkérdezte, mit gondolok efelől. Nem éreztem túl büszkének magam. Hazarohantam és döntöttem: végrehajtjuk cégünk eddigi 1700 akvizíciójának legnagyobbikát, amelynek köszönhetően a GE kétszámjegyű növekedésgyorsulás elé néz” – idézték az újságok Jack Welchet, a GE elnökét.

A The New York Times beszámolója szerint a Honeywell igazgatótanácsa a Welch által felidézett belső döntést követő reggelen azért ült össze, hogy megvitassa a United Technologies ajánlatát. Délelőtt 11-re eljutottak odáig, hogy megfogalmazták azt a néhány részletkérdést, amelyeket még tisztázni kívántak a Uniteddel. Ekkor Michael Bonsignore, a Honeywell vezérigazgatója vállát diszkréten megkopogtatta személyi titkára, és azt súgta a főnök fülébe, hogy a GE elnöke keresi telefonon. Welch azt ajánlotta, hogy azonnal a Honeywell székházához repül helikopterrel, és viszi magával ellenajánlatát. Bonsignore kitérő választ adott, mondván: már nem szakíthatja meg az igazgatótanács ülését, csak amennyiben konkrét ajánlatot kap. Welch faxüzenete már 11 óra 30 perckor az íróasztalán feküdt, abban a GE-főnök kézírással vázolta fel a milliárdos ügyletre vonatkozó elképzeléseit. A két cég nagyfőnöke még aznap délután – amikor a New York-i ügyvédi irodákban már csak ritka alkalmakkor ég a lámpa – a Skadden, Arps, Slate, Meagher és Flom hivatali helyiségében találkozott egymással. Szombat este a Honeywell igazgatótanácsa megszavazta a GE-be történő beolvadást. A GE 55,39 dollár értékű saját részvényt ad minden egyes Honeywell-részvényért, míg a United Technologies ajánlata 50,32 dollárt ért. A hírek szerint a vevő mintegy 3 milliárd dollárnyi Honeywell-tartozást is átvállal. A GE reméli, a most nyélbe ütött üzletet a jövő év elejére ténylegesen le is tudják bonyolítani. Welch – korábbi terveivel ellentétben (Figyelő, 2000/41. szám) – a jövő év áprilisában mégsem vonul nyugdíjba, hanem 2001 végéig hivatalában marad, hogy maga vezényelje a hatalmas értékű beolvasztásból fakadó teendőket. Ezt egyébként a jóváhagyás feltételéül szabta a Honeywell igazgatótanácsa.

Ha a fúzióra áldását adja mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió versenyfelügyeleti hatósága, az új ipari nagyhatalom forgalma meghaladhatja a 130 milliárd dollárt, tőzsdei kapitalizációja pedig 550 milliárdra rúghat (ez Spanyolország GDP-jének felel meg). A GE és a Honeywell összesen 465 ezer embert alkalmaz; az még értelemszerűen nem dőlt el, hányan veszítik el állásukat a beolvasztás következményeként. Welch, aki híresen takarékos vezető, megjegyezte: hála e házasságnak, senki sem vetheti majd a szemére, hogy irányítása alatt csökkent a GE létszáma. Majd komolyabbra váltva hangsúlyozta, hogy a két cég mintegy húszféle tevékenységi ágazatának mindössze 9 százaléka fedi egymást. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik