Gazdaság

ÁRPAKTUM – Gáz az iparban

A lakossági fogyasztók mellett a kórházaknál, az iskoláknál (beleértve a felsőoktatási intézményeket), valamint a szociális intézményeknél sem emelkedik novemberben a gáz ára – közölte Hónig Péter, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára azt követően, hogy a kormány és a Mol Rt. megegyezett a gázár alakításáról. A hazai 12 milliárd köbméternyi éves gázfogyasztásból 4,5 milliárd köbméterhez ily módon változatlan áron jutnak hozzá a felhasználók. A megállapodás alapján Mol november elsején az ipari fogyasztóknak szállított földgáz árát 43 százalékkal emelheti, ugyanakkor a társaság vállalta, a lakosság számára a következő években az energiahordozó nem drágul jobban az infláció mértékénél.

Drucker György, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának főtitkára szerint a piaci viszonyokat figyelmen kívül hagyó gázáremelés esetén újból megjelenhet a korábbi évekre jellemző keresztfinanszírozás, és a költségarányos ártól a nagyfelhasználók rovására térnének el.

A villamos energia árának növekedésétől tart a földgázár drasztikus emelésének következményeként a Magyar Energiafogyasztók Szövetsége. Mint azt Porpáczy Dezső alelnök kifejtette, Magyarországon a villamos energia 40 százalékát földgáztüzelésű erőművekben termelik, s az áram árképletének értelmében a földgáz ára megjelenik a villamos energia árában. Az energiafogyasztók szövetsége úgy véli, az áremelés most bejelentett mértékét a Mol Rt. egyoldalú és ellenőrizetlen adataira alapozták, s így nem érvényesült az az előírás, hogy a monopolhelyzetű szolgáltatók gazdálkodását a fogyasztók számára átláthatóvá kell tenni. Ez azért kifogásolható a szervezet szerint, mert még folyamatban van a Magyar Energia Hivatal költség-felülvizsgálata a Mol Rt. földgáz ágazatánál. A gázár megváltoztatása pedig a gáz árszabályozási évének lejárta előtt csak költség-felülvizsgálat alapján történhet a jogszabályok értelmében. Az árszabályozás éve jövő június 30-án jár le. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik