Gazdaság

Az Online Rt. vezérigazgatója

Itt egy példa arra, hogy miként válik egy kockás inges, kissé befelé forduló programozóból néhány év alatt egy közel milliárdos saját tőkéjű szoftvercég tulajdonos-vezetője, döntéshozója?

Az Online Rt. vezérigazgatója 1DEÁK LÁSZLÓ 37 éves, 1987-ben a BME villamosmérnöki karán szerzett diplomát. Már kamaszévei alatt is szívesen vállalt szervezői feladatokat, közszerepléseket. Az egyetemi évek alatt diáktársaival még saját színdarabjukban is szerepelt. Később a kollégiumi szobatársaival együtt szervezte a Schönherz Kollégium berkeiben ma is működő Új Vár Klubot. Az egyetem elvégzése után egy számítástechnikai kisszövetkezetnél kezdett dolgozni, majd egy másik hasonló céghez, a Számszövhöz került, ahol már programozással foglalkozott.

1989-ben hét programozóval kivált a Számszövből – megalakult az Online Kft., egy banki szoftvereket író számítástechnikai cég. Az első sikert a csapat 1989 tavaszán, a “Trabant-Gorenje korszak” virágzása idején érte el. A fiatalok éppen jó időben, s a legjobb helyen voltak. Az országban már lehetségessé vált “keményvalutát” elhelyezni a bankokban, ám szinte azonnal jelentkezett a gond: a régi, kartonos nyilvántartással lehetetlen volt kiszolgálni az érdeklődők tömegeit. A Számszövnél banki tapasztalatokat szerzett programozók észrevették a piaci rést: a multinacionális cégek nagyon lassan mozdultak. A dinamikus, és a multiknál sokkal olcsóbban dolgozó team viszont nekilátott, és hat hónap alatt, napi 16 órás munkával, jól működő rendszert alakított ki. Ezt az idők folyamán egy tucat bank használta, körülbelül 250-300 fiókban, azaz a devizaszámlák ötödének kezelése az Online programjával történt.

1995-ben jöttek ki a BOSS (Bank Operating Software System) névre keresztelt integrált banki szoftverrel, melynek folyamatosan továbbfejlődő változatai ma is a vállalkozás alapjait adják.

1998-ban részvénytársasággá alakult az Online és ma már több mint százhúsz alkalmazottat foglalkoztat.

Deák László szabadidejében utazik, síel, búvárkodik. Barátnőjével egy budai társasházban lakik. Szereti a klasszikus muzsikát, a nyolcvanas évek funky és soul zenéjét, valamint a szépirodalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik