Gazdaság

KÖLTSÉGVETÉS – Kockázatok

Valójában csak egy később, az 1999. évi zárszámadási törvényjavaslat elfogadásával hatályba lépő jogszabály teremti meg a parlament elé került kétéves költségvetési javaslat törvényes benyújtásának lehetőségét – hívta fel a figyelmet a meglehetősen sajátos helyzetre Kovács Árpád. A 2001-2002-es büdzsé e héten megkezdett vitáját megnyitó expozéjában az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke bevételi források kockázataira figyelmeztetett.

A 2001-2002-es költségvetés tartalmi elemzésekor az ÁSZ elnöke megállapította: kockázatot okoz, hogy a bevételeket determináló jogszabály-módosítások jóváhagyása az összeállításakor még nem történt meg. Ezért, valamint az időközben bekövetkezett egyéb változások – például a játékadó, a kőolajtermékek jövedéki adója emelésének elmaradása – miatt a törvényjavaslat egyes előirányzatait, az ÁSZ véleménye szerint, mindenképpen módosítani kell.

A 2002-es költségvetéssel kapcsolatban a számvevőszék megállapította, hogy az előirányzatokat – minden szándék ellenére – kevésbé részletesen dolgozták ki. Erre utal például az is, hogy egyes előirányzatok meghatározásánál nem terveztek változást a két év előirányzatai között. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik