Gazdaság

TVK – A harc nyertese

Közel 20 százalékkal emelkedett a közelmúltban dupla tulajdonosváltáson áteső Tiszai Vegyi Kombinát Rt. részvényeinek árfolyama. Az áremelkedés rég nem látott forgalommal párosult.

A Mol kezdeményezésére összehívott, november 3-án sorra kerülő rendkívüli közgyűlés előtti árfolyam-emelkedés a Mol és a TVK-t megszerezni kívánó Gazprom érdekeltségű Milford Holding közötti utócsatározásra is utalhat, hiszen a rendkívüli közgyűlés egyes napirendi pontjaihoz, így például az alapszabály módosításához 75 százalék plusz egy szavazat szükséges.

A tőzsdei története során jelentős árfolyam-ingadozásokon áteső TVK-részvény erősödése fundamentálisan is indokolt lehet. Az idei első félévben ugyanis a vegyipari árak már nem a TVK hátrányára változtak. Persze a jelentősen emelkedő kőolajárakat csak késéssel követő vegyipari végtermékárak miatt a marzs számottevő bővülésére sem lehet számítani az idén. Ezt azonban ellensúlyozni tudja az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhető volumenbővülés és hatékonyságnövekedés. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik