Gazdaság

PÉNZINTÉZETEK – Felminősítve

Kedvezően ítéli meg több magyar bank kilátásait is a legtekintélyesebb európai hitelminősítő, a Fitch IBCA. Mint azt e hét elején Londonban bejelentették, a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) hosszú távú kötelezettségei immár kiérdemlik a BBB plusz osztályzatot, méghozzá pozitív kilátással. A pénzintézet rövid távú kötelezettségeit F2-re, támogatottságát 3-ra, önálló képességét pedig D/E-re értékelte a Fitch. Ez az első teljes osztályzatsorozat, amelyet a Fitch a K&H-ra kiadott.

A Fitch emlékeztetett, hogy a mérlegfőösszegét tekintve harmadik magyar bank jelenleg a KBC belga pénzügyi szolgáltató csoport többségi tulajdona, és a KBC besorolása náluk AA mínusz. A K&H-nak adott osztályzatot behatárolja Magyarország BBB plusz szuverén besorolása, viszont támogatja a KBC abban is megnyilvánuló elkötelezettsége, hogy az idén a belga csoport pótolta az 1998-ban és tavaly elvesztett tőkét – írták a Fitch elemzői. Az önálló képességre adott nagyon gyenge osztályzatot a magyar bank elmúlt években mutatott szegényes teljesítménye indokolja, továbbá az, hogy a pénzintézet még mindig adós jövedelmezősége növelésével az erőteljesen versengő magyar piacon. A Fitch elemzői emlékeztettek arra is, hogy a K&H nemrég tervet jelentett be az egyesülésre az ABN Amro (Magyar) Bankkal, amely a holland bankcsoport százszázalékos leánybankja. Az ügyletet még nem zárták le – olvasható a Fitch által készített dokumentumban -, de az egyesült bankban a KBC továbbra is többségben lesz mintegy 66 százalékkal. Magyarázatul hozzátették: a támogatottsági és az önállósági értékelés tulajdonképpen nem hitelbesorolás, csak azt jelzi, hogy a Fitch szerint milyen támogatást kaphat egy pénzintézet a tulajdonosaitól baj esetén, illetve milyen benyomást keltene egy bank, ha teljesen független lenne és nem számíthatna külső támogatásra.

A Fitch a napokban pozitív kilátásúra változtatta a CIB és a MKB hosszú távú adósi minősítését is. A két bank jelenleg szintén BBB plusz besorolással rendelkezik a Fitchnél. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik