Gazdaság

Névvel garantált minőség

Fantasztikus élmény, hogy az egész hegyoldalt a magunkénak mondhatjuk – tárja szét a karját az ifjabbik Franz Weninger, a balfi családi borászat vezetője. A soproni borvidéken 1997 óta termelő, Ausztriában már komoly hírnévre szert tett vállalkozás Magyarországot már a kilencvenes évek elején felfedezte magának az idősebb Weninger. Csakhogy az első üzleti vállalkozás nem a lakóhelyüktől 15 kilométernyi távolságban levő szomszédos borvidéken “jött ösz-sze”, hanem Villányban, ahol Gere Attilával indított 1992-ben közös vállalkozást a burgenlandi család. Hogy három éve éppen Sopron mellett ajánlottak nekik megvételre egy borászati vállalkozást 22 hektár szőlővel, azt szerencsés véletlennek tartja a 21 éves Franz Weninger. “Ha ennél nagyobb területen gazdálkodnánk, akkor valószínűleg meg kellene változtatni stratégiánkat és a csúcsminőség mellett készítenünk kellene kommersz borokat is” – mondja Weninger, akinek 1998-as kékfrankosát a fajta legjobbjának választották Magyarországon.

A Weninger család a nyolcvanas évek elején döntötte el, hogy feladja gazdaságának vegyes jellegét, s kizárólag a borra áll rá. Akkor még csak néhány hektár szőlőjük volt, az évek folyamán nőtte ki magát a birtok.

A balfi birtok persze sok munkát is ad Weningeréknek, hiszen a felén újra kellett telepíteni a szőlőt, de a meghagyott régi tőkék állapotán szintén sokat kellett javítani. A legnagyobb különbség Ausztriához képest az, hogy ott a szomszéd gazdák is alaposan gondozzák szőlőjüket, itt viszont az első évben háromszor annyit kellett permetezni, hogy a földjükkel határos tőkékről ne terjedjenek át a károkozók. De az is meglepte az osztrák termelőket, hogy senki nem ajánlotta a présház kitelepítését a hegyoldalra. “Márpedig ez lenne a logikus, ám magyar alkalmazottunk szerint nem lehetne hatékonyan védekezni a betörések ellen” – szögezi le némi csalódottsággal az ifjabb Weninger.

A kékfrankos persze alapszőlő marad a Weninger-birtokon is, az új telepítések között azonban már más fajták is megtalálhatóak – így merlot és cabernet sauvignon -, s az idén már egy cuvée elkészítését is tervezi az ifjú gazda, s szerinte ez lesz az eddigi legjobb boruk. “A magyar bor ugyanolyan jó lehet, mint a bordeaux-i, ráadásul a mi dűlőnk, a Spern Steiner talaja kifejezetten jónak nevezhető” – büszkélkedik a magyarul még csak éppen tanulgató borász. Ám az egy percig sem volt kérdéses, hogy a magyar boraikat is Weningerként forgalmazzák – azaz nem vesznek igénybe valamilyen fantázianevet -, hiszen a gazda a nevével felel bora minőségéért. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik