Gazdaság

OPEC-CSÚCS – Szaúdi ígéret

Hosszú idő után először 30 dollár alá esett a múlt hét végén Londonban az árbázisnak tekintett északi-tengeri Brent nyersolajféleség barrelenkénti jegyzése, miután a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) caracasi csúcsértekezletéről kedvező jelzések érkeztek.

Az OPEC-államok a szervezet 1960-as megalapítása óta most másodízben tartottak csúcsértekezletet (az előző ilyen szintű találkozóra 1975-ben került sor). A házigazda Hugo Chávez venezuelai elnök – az olajárak két évvel ezelőtti mélyrepülésére utalva – kijelentette, hogy a résztvevők a kartell feltámadását élik át. Ami a kínálatot illeti, a kommüniké annyit tartalmaz, hogy az OPEC továbbra is a világpiac megfelelő mennyiségű és biztonságos ellátására törekszik, méltányos és stabil árakon. Arról ugyan nincs szó benne, milyen árat tartanak kívánatosnak, ám Ali Rodriguez venezuelai olajminiszter, a szervezet soros elnöke rámutatott: a néhány hete elhatározott, október elsejétől érvényes kitermelésnövelés nyomán a napi kínálat 2 millió barrellel lesz magasabb a szükségletnél, s így az ár remélhetőleg 28 dollár alá süllyed.

A piacok számára elsősorban a szaúdi olajminiszter nyilatkozata volt a fontos. Ali al-Naimi elmondta: tartják magukat ahhoz, hogy amennyiben az olajár tartósan 28 dollár fölött marad, tovább növelik a kitermelést. A 11 tagú OPEC-en belül egyedül Szaúd-Arábiának van számottevő többletkapacitása, így aztán a londoni hangulatnak érthető módon jót tett Naimi azon közlése, hogy jelenlegi napi 8,5 millió barreles kitermelésüket néhány héten belül jócskán meg tudnák emelni, de a 10,5 millió barreles felső plafon eléréséhez 90 nap szükséges.

Hozzájárult a hét végi árcsökkenéshez az is, hogy egyértelművé vált: Irak nem kívánja visszafogni exportját. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik