Tán egy éve nyitott új éttermet a Hyatt, méghozzá mediterrán jellegűt, amit a kínai mellett leginkább szeretek, s azóta készülök, hogy kipróbáljam. Mikor beléptünk a hotel előcsarnokába, megrohantak az emlékek (engem mindenhol állandóan megrohannak az emlékek), és felrémlettek a múltból Spéter Erzsébet ünnepi vacsorái, ötven-hatvan személyesek, a Hyatt különtermében. Az Erzsébet-díj megalapítója volt az akkor még pártállami országban a művészvilág első magánszponzora, hatalmas feltűnést keltve ambícióival. Felváltva magasztalták és szapulták, de a tény tény marad: hatalmas, kissé amerikai stílű csinnadrattával magyar sztárokat ünnepelt és jutalmazott egy álszent, szürke puritanizmussal sztártalanított világban. Aztán a már piacosodott állam nem tartotta, amit ígért, Spéter Erzsébet felvetett fejjel visszavonult – és nincs többé csinnadratta meg Erzsébet-díj. És a nagybeteg, elcsendesült hölgyről nem beszél senki. Megkapta a magáét – magyar módra. Ennyit az emlékekről.
A Focacciának az utca felől is van bejárata, mutatván a szándékot: nyitni a hotelek zárt világából, jelezni, hogy ez az étterem hangsúlyozottan nem csak a szállóvendégeké. A belső elbűvölően mediterrán: déli csempék, üde tányérok, kellemes bútorok, derű és világosság, lezseren nyitott konyha. A kistányérra nyomban rakják a névadó dél-olasz olívabogyós lapos kenyeret, a focacciát. A két előétel: fokhagymás farfalle garnélarákkal, sült rukkolával (kitűnő), és kemencében gratinírozott fokhagymás kagyló (ez viszont fantasztikus). A galíciai fokhagymaleves (mint látható: éljen, pontosabban éltessen a fokhagyma!) sajátos és pikáns. Ámde a tengeri halleves turbolyával megjelenésében is, ízvilágát tekintve is bizony nagyon sápadt. Persze a magyar ízlelőbimbóknak nehéz e műfajban egy jó halászlénél jobbat nyújtani, de azért lehet! (Például a provence-i bouillabaisse-szel. Ez a felséges herkentyűleves igazán mediterrán étel, de rejtélyes módon nálunk sehol sem szerepel a mediterrán étla- pokon.) Főételnek az egészben sült vörös sügért megfeleztük párommal, ravasz hal, picit késleltetve adja ki teljes ízvilágát, mint a nemes borok. Majd serpenyőben sült scampi zöldborsmártásban tette be a kaput teljesítőképességünk előtt. Gál Tibor remek boraival már találkoztam, ezúttal egy egri leányka lett az enyém: napfényes bor, több párhuzamos rétegben belénk szivárgó zamatokkal. Végül az eszméletlenség határán bekanalaztam egy kiváló tiramisut csészében: a csésze formát ad a tiramisunak, mint költő versének a szonett. –
Környezet: derűsen dél-európai
Választék: impozáns
Előételek: 1390-1790 forint
Levesek: 690 forint
Főételek: 1490-3490 forint