Gazdaság

MICROSOFT-PER – Ki időt nyer…

Tetemes árfolyam-emelkedés üdvözölte a New York-i tőzsdén azt a hírt, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága – elutasítva a felperesek, azaz a szövetségi kormány és 19 állam kérését – nem hajlandó közvetlenül tárgyalni az elsőfokú ítélettel szemben beadott Microsoft-fellebbezést, ehelyett az ügyet az illetékes fellebbviteli bírósághoz utalja. Jogi és gazdasági szakemberek egyöntetű véleménye szerint a szoftvergyártó óriáscég hatalmas taktikai győzelmet aratott, amennyiben legalább egy évnyi időt nyert, s így a nullához közeli szintre csökkentette a veszélyt, hogy végül a feldarabolás lesz a sorsa.

Mint ismert, a júniusban kihirdetett elsőfokú ítélet értelmében a Microsoftnak két vállalatra kellene szétválnia, amelyek közül az egyik az operációs rendszereket, a másik az alkalmazásokat gyártaná tovább. Thomas Penfield Jackson bíró a döntést elsősorban azzal indokolta, hogy a társaság súlyosan megsértette a versenytörvényt, amikor a Windows operációs rendszerbe beépítette az Explorer internetböngészőt is, lehetetlen helyzetbe hozva ezzel fő riválisát, a Netscape-et. Jackson egyúttal elrendelte azt is, hogy a Microsoft változtasson üzleti gyakorlatán, így például tegye hozzáférhetővé a Windows forráskódját – biztosítva, hogy mások is fejleszthessenek Windows-alapú alkalmazásokat -, és ne tagadja meg termékei forgalmazásának jogát azoktól a hardvergyártóktól, amelyek más szoftvercégek eszközeit is beépítik számítógépeikbe.

A Microsoft mindkét ítélet ellen fellebbezett, ugyanakkor Jackson helyt adott a felperesek azon kérésének, hogy az ügy másodfokon ne a fellebbviteli, hanem rögtön a legfelsőbb bírósághoz kerüljön. A monopólium-ellenes törvény értelmében különösen nagy jelentőségű esetekben van mód erre a gyorsított eljárásra. A felperesek fő érve éppen az volt, hogy a szokásos út betartásával a procedúra túlságosan elhúzódna, ami miatt a Microsoft időt nyerne arra, hogy különböző eszközökkel biztosítsa meglévő piaci pozícióját. A legfelsőbb bíróságot azonban az érv láthatóan nem hatotta meg, a tagok 8:1 arányban úgy szavaztak, hogy az ügyben a fellebbviteli instancia az illetékes.

William Kovacic, a George Washington University jogászprofesszora szerint a kormány feldarabolási stratégiája döntően a gyorsaságon múlott, és ez a stratégia most dugába dőlt. A vállalat kettébontására ezért nincs már reális lehetőség. A következő hónapok során a Microsoftnak részint módja lesz kedvezőbb színben feltűnni a bíróság előtt, de ami ennél fontosabb: egy év múlva a számítástechnikai – és azon belül a szoftver – ágazat technológiai képe teljesen megváltozhat ahhoz képest, amilyen az elsőfokú ítélet idején volt. Nem mellékes továbbá, hogy a fellebbviteli bíróság közismerten konzervatívabb irányvonalat képvisel, amit az is mutat, hogy a korábbi két kormányzat kontra Microsoft perben mindkétszer felülbírálta a vállalatot sújtó első fokú ítéletet. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik