Gazdaság

BANK AUSTRIA-HYPO – Lelkes részvényesek

Szabaddá vált az út Európa harmadik legnagyobb bankjának megalakulása előtt, miután a Bank Austria részvényesei elsöprő többséggel, 99,84 százalékos arányban igent mondtak a német HypoVereinsbankba történő beolvadásra. A jövő évtől hatályos egyesüléshez szükséges még a német és az osztrák versenyhatóság, valamint az Európai Bizottság engedélye, ezt azonban az érintett pénzintézetek – akárcsak elemzők – csupán formalitásnak tartják.

Az ügylet keretében a Bank Austria részvényeit egy az egy arányban váltják át HypoVereinsbank-papírokra. A szavazást megelőző kurzus alapján a tranzakció értéke mintegy 7 milliárd euró. A Bank Austria árfolyama – amely a fúzió júliusi bejelentése óta közel 10 százalékot erősödött – 61 euró fölé került, s így alig másfél euróval marad el a HypoVereinsbankétól.

Elemzők értékelése szerint – s ezt a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank prágai közgyűlésének több résztvevője is osztja – az egyesülés különösen Közép- és Kelet-Európa vonatkozásában nagy jelentőségű. A Bank Austriának komoly autonómiája lesz az új pénzintézeten belül, méghozzá oly módon, hogy hozzá tartozik majd a régióbeli tevékenység. A fúzió nyomán a banknak 680 fiókja, 20 ezer alkalmazottja és 18 milliárd eurós mérlegfőösszege lesz Közép- és Kelet-Európában, s a remények szerint idővel a térség több más bankja is a csoport részévé válik. A terjeszkedés érdekében a Bank Austria azt is fontolgatja – habár a végleges döntést a HypoVereinsbankkal közösen kell meghozni -, hogy versenybe száll a cseh Komercní Banka privatizációra szánt 60 százalékos állami tulajdonrészéért. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik