Gazdaság

EURONEXT – Összevont parkett

Az európai piacok konszolidációjának új napja ez a mai – jelentette ki büszkén Jean-Francois Theodore, a párizsi, az amszterdami és a brüsszeli részvénytőzsdék egyesülésével létrehozott Euronext elnöke a megalakulás alkalmából rendezett ünnepségen. Azután – mint aki tudja, hogy a jelenlévőket valami más foglalkoztatja – hozzátette: “nem ez az utolsó nap, és az Euronextnek meglesz a szerepe.”

A kérdés csak az, milyen szerepe lesz. Az amszterdami Hotel Plazában megtartott ünnepségen igazából mindenki azt találgatta, vajon az Euronext hogyan viszonyul a London Stock Exchange (LSE) körül kialakult helyzethez. Mint ismeretes, az LSE korábban megállapodott a frankfurti tőzsdét működtető Deutsche Börsével az iX nevű közös kereskedési platform létrehozásáról, ám röviddel az ügyben dönteni hivatott szeptember 14-ei közgyűlés előtt váratlanul felbukkant a svéd OM Gruppen, és felvásárlási ajánlatot terjesztett a londoni piacot üzemeltető társaság tulajdonosai elé. Az LSE vezetése ellenségesnek minősítette a részvény- és készpénzkomponenst tartalmazó – a jelenlegi árfolyamon 830 millió fontos – ajánlatot, és egyben elutasítását javasolta a részvényeseknek. A közgyűlésen mindazonáltal végleg levették a napirendről az eredeti iX-tervet. E hét elején az LSE vezetése hivatalosan is elutasította a svéd ajánlatot és október 19-ére rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte. A végső döntés a részvényesek kezében van.

Elemzők szerint most négy forgatókönyv lehetséges (lásd külön). Az Euronextnek mindenesetre nemigen van más választása, mint megkörnyékezni az LSE-t. A 60 százalékban a párizsi, 32 százalékban az amszterdami, és 8 százalékban a brüsszeli tőzsde részesedésével összeálló új piac jelenleg a maga 2420 milliárd dolláros kapitalizációjával az ötödik legnagyobb a világon, Európában viszont a kereskedési volument tekintve az élen áll. A pozíció erősítését szolgálná, ha sikerülne megszerezni az LSE-t. Kérdés persze, hogy Frankfurt beletörődne-e ebbe, illetve hogy az Euronext állva tud-e maradni, ha esetleg ajánlatháború kezdődik közte, illetve a spanyol és olasz szövetségesek által támogatott Deutsche Börse között. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik