Gazdaság

ANTIBÉBI FÉRFIAKNAK – Hormonális közteherviselés

A hímivarsejtek termelődését csökkenti, de a férfi nemi hormonokat normális szinten tartja az a hatóanyag, amelyet a hollandiai N. V. Organon fejlesztett ki – azaz, úgy tűnik, megvalósult a férfi antibébi tabletta. Régi vágy teljesülhet ezzel, de hogy a nőké, vagy a férfiaké inkább, azon lehet vitatkozni. Mindenesetre nem lesz akadálya annak, hogy a nők millióihoz a férfiak is csatlakozzanak, ha a közeljövő kísérletei továbbra is ilyen kedvezően alakulnak.

A Skócia és Kína férfilakosságára építő vizsgálatokban 66 fő vett részt. A 24 héten át tartó kísérlet során az önkéntesek tabletta formájában szedték be a nők hormonális fogamzásgátlóinak fő alkotórészét, egy szintetikus női nemi hormont. Emellett – a férfi nemi hormon megszokott szintjét fenntartandó – a kezelés kezdetén, majd annak 12. hetében tesztoszteron implantátumot ültettek be szervezetükbe.

A fogamzásgátlás érdemi részét fura módon a női nemi hormon látja el az erősebbik nemben is, mivel hasonlóan a nők peteérésére kifejtett hatásához, a férfiakban is gátolja az ivarsejtek termelődését. A spermiumok száma átlagosan 16 héttel a tabletták szedésének elhagyása után tér vissza a kezelés előtti szintre. A férfiakat bizonyára érdekli az is, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a mellékhatások jelentéktelennek tűnnek – a tablettákat szedő nők számára oly ismerős hangulatváltozásokban, testsúlynövekedésben és az étvágy fokozódásában merülnek ki. A sikereken felbuzdulva a kutatók az év végén kezdenek abba a szélesebb körű vizsgálatsorozatba, amellyel az optimális dózist és a hosszú távú hatást igyekeznek megállapítani. Becsléseik szerint ehhez legalább négy évre lesz szükség, vagyis még a pozitív eredmények esetén sem lehet 2005 előtt gyógyszertárba kerülő tabletta a szerből. A hormonális fogamzásgátlás terheit addig továbbra is kizárólag a nők viselik. Hogy azután mi lesz, az már a férfiakon is múlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik